Wok

Originalni kineski wok je od tankog lima. Namijenjen je za pripremu na jakoj vatri što mi obično nemamo u našim kućanstvima. Isprobala sam nekoliko tipova woka. Bacila sam dosta novaca dok sam odlučila što ću upotrebljavati kao wok.

 

Probala sam wok od tankog lima, od inoxa, teflona, gusa (lijevanog željeza). Najgori se pokazao inox. Inox slabo provodi toplinu i takav wok se ne može cijeli ravnomjeno zagrijati.  Meso se toliko lijepilo i dinstalo, da je bilo nepodnošljivo. Takav wok zaista nije za upotrebu. Tanki lim je dobar, ali nisam mogla pronaći lim bez premaza. U kući nemam plin, niti mogućnost jake vatre i zato takva vrsta woka nije dobra. Teflon je bio uredu, ali nikako nisam pristalica ove vrste materijala. Ne volim posuđe koje ima premaze. To niti je trajno, niti je zdravo! Moj izbor je bio wok od lijevanog željeza (na slici).

 

wok

 

 

Wok od lijevanog željeza je skup, ali vam može trajati generacijama. Što ga više upotrebljavate, to je bolji. Težak je i masivan i to mu je mana. Kada se zagrije, dugo i ravnomjerno održava toplinu. Za kineska je jela je odličan. Ono što je bilo presudno kod izbora woka je površina i lijepljenje prilikom pečenja. Kineska jela se pripremaju na jakoj vatri i nema te površine gdje ćete sasvim izbjeći lijepljenje. Uvijek će se pomalo lijepiti, međutim kod ove vrste wok-a, to je sasvim podnošljivo. Ovaj wok se  ne pere u deterdžentu! Pere se četkicom u mlakoj vodi. To znači da nakon pranja uvijek ostaje jedan tanki, masni sloj koji je bitan jer upravo taj sloj sprečava lijepljenje namirnica. Što više kuhate u takvom woku, unutrašnja površina postaje sve bolja.

 

Kada kupite takav wok, morate ga pripremiti. To se zove "sezoniranje" woka. Isti postupak radite jednom godišnje i time održavate wok. Tim postupkom nanosite na cijeli wok tanak sloj masnoće. Masnoća ulazi u pore materijala i stvara tanki sloj koji štiti wok od hrđe i omogućava površinu na kojoj se namirnice ne lijepe. Wok se premazuje i iznutra i izvana.

 

sezoniranje wok

 

Cijeli postupak je slijedeći:

1. U blagoj otopini deterdženta, s hrapavom stranom spužvice operete wok. Isperete ga.

2. Cijelog ga pobrišete krpom.

3. Uzmete malo kikiriki ili soja ulja i razmažete ga po cijelom woku (iznutra i izvana).

4. Wok stavite na rešetku u pećnicu. Zaštitite dno pećnice folijom jer će višak ulja kapati dole. Pecite 1h na 180 °C.

 

Nakon ovog postupka wok je spreman za upotrebu. Držite wok na prozračnom mjestu i svake godine ponovite ovaj postupak! Kuhanjem u woku, vi uvijek pomalo "sezonirate" wok. Jedino što tom prilikom to radite na unutrašnjoj površini, a jednom godišnje isti postupak primijenite na cijeloj površini! Premazivanje woka masnoćom je suština ovog woka i zato je izrazito važno da ga perete samo s  vodom bez ikakvih kemijskih deterdženata. Priprema hrane u ovom woku je izuzetno zadovoljstvo. Čim nemate u igri deterdžente, mogu reći da se radi o potpuno zdravom i prirodnom načinu pripreme hrane.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/13