Junetina szechuan

gambian

Ovo jelo odlikuje poseban okus umaka. Okus je pomalo slatkast, vrlo ljut, a s druge strane profinjen. Pravo oličenje kineske kuhinje.

Sastojci

Umak
  • 4 žlice rižinog octa
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice soja umaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 2 žlice čili-češnjak umaka
  • biljni začini za wok (mješavina đumbira, češnjaka, peršina i sl...)
 
Ostalo
  • 500 g junetine (ramstek, but)
  • 4 žlice gustina
  • 400 g povrća po ukusu (mrkva, luk, paprika, bambus, gljive, poriluk...)
  • 2-3 čaše kikiriki ili soja ulja

Priprema

  1. Komad junetine očistite od svih masnoća i žilica. Režete ga na tanke rezance na način mesna vlakna režete poprečno. Tim rezanjem će meso postati ukusnije i mekše. Važno je da se trudite da komadi mesa budu što tanji.
  2. Marinirajte meso. Upute za mariniranje su u ovom članku.
  3. Umak pripremate tako da sve sastojke pomiješate u čaši i ostavite sa strane.
  4. Povrće očistite i izrežete. Povrće koje se brzo skuha tipa luk, paprika, režete na krupnije komade. Povrće tipa mrkva, gljive, bambus režete na tanje komade.
  5. U vok stavite 2-3 čaše ulja. Dok se ulje grije, u meso postepeno dodate 5 žlica gustina i pomiješate tako da svaki komadić mesa bude presvučen oblogom od gustina. Postepeno stavljate peći meso i trudite se da svi komadi budu pečeni razdvojeno. Nemojte peći cijelu količinu mesa odjednom. Vjerojatno ćete peći u 2-3 navrata. Čim komadići mesa dobiju rumenu boju, procijedite ih i vadite van.
  6. Iz voka izlijte ulje i ostavite samo jednu žlicu. Na to ulje dodajete povrće i pržite 3-4 minute na jakoj vatri. Vratite u vok isprženo meso i sve zalijete pripremljenim umakom. Čim se sve dobro prožme i promiješa, jelo je spremno za serviranje.

Piše: Sunčica P.