Gazpacho juha

gazpacho

Sastojci

  • 3 rajčice
  • 1 paprika
  • 1 krastavac
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 dl kiselijeg vina
  • 2 vrška bosiljka (7 -8 listića)
  • sol, papar
  • 1/2 dl maslinovog ulja

Gazpacho je tradicionalna španjolska juha i pripada andaluzijskoj kuhinji, ali čini se da originalno potječe iz arapske kuhinje te da su je na to područje donijeli  Mauri.

Gazpacho je hladna juha od sirovog povrća. Prije serviranja trebala bi biti ohlađena u hladnjaku, barem pola sata. Idealna je kao juha u vruće ljetne dane. Za pripremu ove juhe vam treba samo blender i povrće.

 

Isjeckajte 2 rajčice, papriku, 1/2 krastavca, češnjak. Sve stavite u dublju zdjelu, posolite, popaprite i dobro izmiješajte. Treću rajčicu, koja vam je ostala, stavite u blender. Dodajte maslinovo ulje i malo kiselijeg vina. Umjesto vina možete koristiti sok od 1/2 limuna. Također, za bolji okus, možete dodati koju žlicu aceta balsamica. Blendanjem ovih sastojaka dobit ćete narančastu smjesu koju treba dodati nasjeckanom povrću. Dobro izmiješajte. 2/3 nastale smjese ponovo stavite u blender, dodajte bosiljak i preostalu polovicu krastavca. Možete nadodati i manju količinu vode. Dobro izmiksajte i juhu vratite preostalom povrću.

Najbolja ljetna juha koju možete zamislliti!

Piše: Sunčica P.