Finski kruh

Ovo je odličan recept za hranjiv i ukusan kruh. Kruh ovakvog kalibra je po trgovinama vrlo skup. Izrada je vrlo jednostavna i svi si možemo priuštiti ovakvu domaću kvalitetu. Kruh ispadne duplo manje veličine nego uobičajeni, ali ga režete na tanje šnite i potrebna vam je puno manja količina da biste postigli sitost. Sve više počinjem koristiti raženo brašno jer mi odgovara njegov kiselkasti okus. Kada se naviknete na puninu okusa ovakvog kruha, ona sve više shvaćate ispraznost uobičajenih vrsta kruha.

 

Sastojci

  • 4 dl vode
  • 2 dl tamnog piva
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 2 male žličice soli
  • 1 velika žlica suhog kvasca
  • 250 g integralnog brašna
  • 250 g raženog brašna
  • sjemenke lana, suncokreta i bućine sjemenke
finski kruh

Kruh možete izraditi i u pekaču i ručno. U izmiješane suhe sastojke dodajete tekuće sastojke i mijesite. Smjesa je vrlo ljepljiva i zato tijesto mijesite kuhačom. Dobro je pustiti da se tijesto diže barem dva sata. Ponovo ga premijesite i kada se ponovno počne dizati (nakon 15-ak minuta), stavite peći. Kruh pecite oko sat vremena na 180 °C.

Sanjin savjet

Pečem takav kruh već godinama. Dodala bih jedan bitan dio u pripremi: namakanje, odnosno priprema kiselog tijesta uz pomoć ili jogurta, sirutke ili kefira, ili jednostavno, uz pomoć raženog brašna, a proces namakanja treba trajati oko 12 sati, najbolje preko noći. Na takav način se neutralizira fitinska kiselina, kako u brašnu, tako i u sjemenkama. Fitinska kiselina "krade" minerale iz tijela prilikom njezine probave, tako da s vremenom možemo imati problem s manjkom nekih minerala: cinka, željeza, magnezija. Namakanje također aktivira enzim fitazu, koji olakšava probavu fitinske kiseline. Fitaze najviše ima upravo u pšeničnom i raženom brašnu. Naravno, namakanje neće neutralizirati gluten, na koji su mnogi osjetljivi.

 

Pomiješam brašna (pšenično i raženo, u omjeru 4:1), sol, jogurt ili kefir, recimo, oko 200 ml na 350 g brašna, mada ovisi o gustoći jogurta i dodam malo vode ili sirutke i sjemenke. Sve dobro pomiješam i poklopim i stavim na toplo mjesto preko noći, znači, barem 10 sati. Povremeno pomiješam. Drugi dan stavim smjesu u pekač i pustim da tijesto malo uzdigne i stavim peći. Ponekad mi je smjesa rjeđa, ponekad gušća, no kruh se uvijek lijepo ispeče. Ima kiselkast okus, može stajati i tjedan dana u hladnjaku. Stavljam oko 3 g suhog kvasca bez emulgatora. I on se namače, tako da smjesa voli narasti do vrha posude, pa je dobro uzeti duplo veću posudu, nego imate smjese.

Samo da napomenem još nešto, i jogurt i kefir radim sama od domaćeg sirovog mlijeka. Vrlo rijetko kupujem mliječne prerađevine u trgovini, a mlijeko nikad.

 

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/9