Enchiladas
Enchiladas su obično kukuruzne tortilje koje omataju nadjev poput palačinke, zapečene s rajčicom i čilijem. Punjenje može biti raznoliko: meso, sir, grah, razne vrste povrća i kombinacije. Od mesa možete koristiti što god želite: mljevenu junetinu, narezanu junetinu, mljevenu puretinu, mljeveno miješano ili pileća prsa narezana na trakice. Ovaj put sam upravo uzela pileća prsa. Ako se radi o narezanom mesu, uvijek ga najprije marinirate.
Mariniranje je ključno za okus mesa. Uvijek se marinira s jednom kiselom komponentom. U meksičkom duhu bi najbolja bila limeta, ali dobro će doći limun, pa čak i jabučni ocat. Ostale komponente s kojma marinirate su razni meksički začini, češnjak, soja sos. Najbitnije je da imate jednu kiselu komponentu i meksičke začine koji će dati miris.
Najjednostavnije je kupiti gotove mješavine meksičkih začina. Sastojci tih mješavina su uglavnom: čili, kumin, češnjak, dimljena ljuta paprika, korijander, origano, timijan, bosiljak, papar. Soja umak će dati slanoću, pa soljenje gotovo da i nije potrebno.
Sastojci
- 300-400 g pilećih prsa
- 2 crvene paprike, 2 žute paprike
- 1 veći luk
- nekoliko žlica ljute salse (Podravka proizvod)
- nekoliko žlica kukuruza šećerca
- kukuruzne tortilje
- 100 g gaude
- čaša kiselog vrhnja
za marinadu
- 1/2 limuna
- češnjak u prahu
- mješavina meksičkih začina (čili, kumin, dimljena ljuta paprika, korijander, origano, timijan, bosiljak, papar)
- soja umak
Meso narežite na trakice i marinirajte ga u sastojcima za marinadu barem pola dana. Ako imate mljeveno, preskočite ovaj korak, a začine dodajte tokom prženja mesa.
Na malo ulja krenite pržiti meso. Bitno je da ne pržite sve meso odjednom, nego da ga stavite toliko da pokrije dno tave. Ostatak pržite u sljedećoj rundi. Na ovaj način postižete da meso zbilja pržite. Kada bi sve stavili odjednom, meso bi se kuhalo u vlastitoj vodi koja bi teško isparila.
Kada meso počne poprimati boju, izvadite ga van i na istom ulju pržite narezani luk i papriku. Kada luk i paprika omekšaju, vratite meso. Dodajte nekoliko žlice ljute salse i kukuruz šećerac. Punite kukuruzne tortilje nadjevom i zamotajte u palačinke. Premažite palačinke s malo salse i pospite gaudom. Kratko zapecite u pećnici.
Servirajte uz nešto zeleno. To može biti salata, matovilac, avokado...
Piše: Sunčica P.
Ocijenite ovo:
prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)