Meksička jela

Meksička kuhinja je karakteristična po bogatim okusima, intenzivnim začinima i raskošnim bojama. Ukusno za nepce, predivno za oči! Hrana koja mami i koja je omiljena, a u svakom gradu možete naći restorane koji nude meksička jela. Nema toga tko se nije okušao u izradi meksičkih jela. Priprema je uglavnom jednostavna i dopušta ogromne varijacije.

kineska jela

Meksička kuhinja kombinira tradiciju Indijanaca i utjecaj španjolskih osvajača. S indijanske strane preuzela je kukuruz i mahunarke kao bazične namirnice. Tradicionalno su meksički Indijanci natapali kukuruza u lužini od pepela. Time je kukuruz bio lakše probavljiv i od njega su se radile tortilje. Danas se tortilje na sjeveru Meksika, spremaju od pšeničnoga brašna, jer tamo kukuruz slabije uspijeva, a na jugu od kukuruznoga brašna . Ostale autohtone namirnice meksičke kuhinje su: čili, rajčica, čokolada, vanilija, avokado, guava, papaja, ananas, grah, tikva, batat. Europski osvajači su donijeli rižu, govedinu, svinjetinu, piletinu, vino, češnjak i luk, a današnji pojam meksičke kuhinje pravi je primjer fuzijske kuhinje. Čuvena meksička salsa je nezaobilazni dodatak gotovo u svakom jelu. Začini su vrlo bitna stvar pri pripremanju svakog meksičkog jela, a najčešći je korijander.

 

Meksička jela poznata su i po svojim zvučnim nazivima i sigurno ste se već sprijateljili s izrazima meksičkih jela poput: burrito, fajitas, tacos, quesadillu, enchiladu, chimichangu i mnoge druge.

Piše: Sunčica P.