Zapečeni tacosi

Za tacose je potrebno imati kukuruzne tortilje, obično manjih dimenzija. Jedino takve kukuruzne tortilje ćete natjerati da stoje u formi tacosa (u obliku slova U). Takve tortilje se obično pune nadjevom od mljevenog mesa ili piletine u kombinaciji s nekom zelenom salatom. Odlična stvar kod tacosa je da tortilja ostaje poluotvorena. To mi je dalo ideju da tacose prekrijem gaudom i vrhnjem te dodatno zapečem u pećnici. Kako su ove tortilje poluotvorene, sve se fino zapeče, i nadjev i tortilja. Ovakvo jelo možete napraviti navečer, a sutradan zapeći u pećnici. Takvoj taktici obično pribjegavam kada ostavljam da netko od djece idući dan završi ručak. 

 

Ključna stvar za okus mesa je mariniranje i to još ključnije: mariniranje s nekom kiselom komponentom. U meksičkom duhu bi najbolja bila limeta, ali dobro će doći limun, pa čak i jabučni ocat. Ostale komponente s kojma marinirate su razni meksički začini, češnjak, soja sos. Najbitnije je da imate jednu kiselu komponentu i meksičke začine koji će dati miris.

 

Najjednostavnije je kupiti gotove mješavine meksičkih začina. Sastojci tih mješavina su uglavnom: čili, kumin, češnjak, dimljena ljuta paprika, korijander, origano, timijan, bosiljak, papar. Soja umak će dati slanoću, pa soljenje gotovo da i nije potrebno. 

Tacos

Sastojci

 • 300-400 g junetine od buta
 • 2 crvene paprike, 2 žute paprike
 • 1 veći luk
 • nekoliko žlica ljute salse (Podravka proizvod)
 • nekoliko žlica kukuruza šećerca
 • kukuruzne tortilje
 • 100 g gaude
 • čaša kiselog vrhnja
za marinadu
 • 1/2 limuna
 • češnjak u prahu
 • mješavina meksičkih začina (čili, kumin, dimljena ljuta paprika, korijander, origano, timijan, bosiljak, papar)
 • soja umak

Meso junetine narežite na manje ploškice i marinirajte ga u sastojcima za marinadu barem pola dana. Ako imate mljeveno, preskočite ovaj korak.

 

Na malo ulja krenite pržiti meso. Bitno je da ne pržite sve meso odjednom, nego da ga stavite toliko da pokrije dno tave. Ostatak pržite u sljedećoj rundi. Na ovaj način postižete da meso zbilja pržite. Kada bi sve stavili odjednom, meso bi se kuhalo u vlastitoj vodi koja bi teško isparila.

 

Kada meso počne poprimati boju, izvadite ga van i na istom ulju pržite narezani luk i papriku. Kada luk i paprika omekšaju, vratite meso. Dodajte nekoliko žlice ljute salse i kukuruz šećerac. Punite kukuruzne tortilje nadjevom. Pospite naribanom gaudom i prekrijte s par žlica vrhnja. Kratko zapecite u pećnici.

 

Servirajte uz nešto zeleno. To može biti salata, matovilac, avokado...

Tacos

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 1.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/12