Salsa i bijeli umak
Salsa i umak od kiselog vrhnja su neizostavna predjela i prilozi u meksičkoj kuhinji. To su jednostavni recepti od par namirnica. Međutim, da bi stvarno prijali jako je bitna kvaliteta tih namirnica. Svježi peršin i bosiljak ne mogu se usporediti sa sušenim začinima. Također, najukusnija salsa je od svježe rajčice šljivara. Dosta dobra zamjena je konzerva pelata od iste rajčice koju imate uvijek dostupnu i na raspolaganju.
Bitna je i kvaliteta korijandera za bijeli umak. Koristim indijski korijander koji je u obliku sivo zelenog praha. Za još bolju aromu, možete kupovati korijander u sjemenkama i svježe ga samljeti u mlincu za kavu.
Salsa
- konzerva pelata
- 2-3 režnja češnjaka
- svježi peršin
- par listova svježeg bosiljka
- sol papar
- maslinovo ulje
Umak od vrhnja
- kiselo vrhnje
- 1 manji luk
- sol i papar
- korijander u parahu
Salsu i umak od vrhnja izrađujem istovremeno. Za salsu sitno narežem češnjak, peršin, bosiljak, a za umak od vrhnja sitno narežem luk. U oba umaka dodajem sol i papar, a u bijeli umak još stavljam korijander. Količine začina je najbolje dozirati po ukusu. Okus korijandera volim i otprilike stavim jednu i pol žličicu praha na 3 dl vrhnja.
Piše: Sunčica P.
Ocijenite ovo:
prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)