Tortilje

Tortilje su obavezni krušni dodatak u meksičkim jelima. Bez dobre tortilje, nema ni dobrog meksičkog jela. Uvijek imate opciju nabaviti kupovne tortilje. Meni se ne sviđa okus kupovnih tortillja i to je rješenje jedino u nuždi. Kupovne tortilje mogu biti donekle ukusne jedino ako se zajedno s nadjevom zapeku u pećnici. Okusi se onda pomiješaju pa se manje osjeća miris konzervansa.

U svakom slučaju uvijek je bolje sam napraviti ovaj prilog. Domaće tortilje u bilo kojoj verziji su bolje od kupovnih. Probala sam zamijesiti tortilje i to je sasvim dobar recept. Jedina mu je zamjerka što je to vrlo prljav posao jer treba mijesiti i valjati tijesto te sigurno nije baš brz postupak.

tortilja

Pronašla sam postupak koji me zadovoljava po svim kriterijima. Suština je u tome da tortilje pečete kao i palačinke samo bez jaja. Tortilje ispadaju hrskave i ukusne, čak su i ukusnije od onih koje se mijese. Osim toga, smjesa uvijek može biti u hladnjaku pa po potrebi možete stalno imati svježe ispečenu tortilju.

Sastojci

  • 1/3 kukuruznog brašna
  • 2/3 oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 dl ulja na 600 g ukune količine brašna
  • topla voda

Od navedenih sastojaka napraviti nešto gušću smjesu. Smjesa mora biti gušća nego za palačinke, ali još uvijek tekuća tako da možete grabiti šefljom i peći kao palačinke. Radite nešto manje krugove nego što biste radili s palačinkama. Pecite tortilje na minimalno zamašćenoj tavi.

Hrskave su i daleko ukusnije od svih verzija tortilja.

tortilje

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)franka, imate pravo! Jedan decilitar ulja koristim na ukupnu količinu od 600 g brašna. Dakle, na 600 g pšeničnog i kukuruznog brašna, ukupno ide 1 dl ulja. Ispravila sam i recept, Hvala!!!

Pozdrav, jeste li u receptu koristili šalicu kao mjeru? Pitam jer vidim da ste brašno stavili u omjerima, no piše i 1 dl ulja pa me zanima na koju količinu brašna to ide. Volim tortilje pa bih rado pouzdan recept. Hvala:)

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/13