Tortilje
Tortilje su obavezni krušni dodatak u meksičkim jelima. Bez dobre tortilje, nema ni dobrog meksičkog jela. Uvijek imate opciju nabaviti kupovne tortilje. Meni se ne sviđa okus kupovnih tortillja i to je rješenje jedino u nuždi. Kupovne tortilje mogu biti donekle ukusne jedino ako se zajedno s nadjevom zapeku u pećnici. Okusi se onda pomiješaju pa se manje osjeća miris konzervansa.
U svakom slučaju uvijek je bolje sam napraviti ovaj prilog. Domaće tortilje u bilo kojoj verziji su bolje od kupovnih. Probala sam zamijesiti tortilje i to je sasvim dobar recept. Jedina mu je zamjerka što je to vrlo prljav posao jer treba mijesiti i valjati tijesto te sigurno nije baš brz postupak.
Pronašla sam postupak koji me zadovoljava po svim kriterijima. Suština je u tome da tortilje pečete kao i palačinke samo bez jaja. Tortilje ispadaju hrskave i ukusne, čak su i ukusnije od onih koje se mijese. Osim toga, smjesa uvijek može biti u hladnjaku pa po potrebi možete stalno imati svježe ispečenu tortilju.
Sastojci
- 1/3 kukuruznog brašna
- 2/3 oštrog brašna
- prstohvat soli
- 1 dl ulja na 600 g ukune količine brašna
- topla voda
Od navedenih sastojaka napraviti nešto gušću smjesu. Smjesa mora biti gušća nego za palačinke, ali još uvijek tekuća tako da možete grabiti šefljom i peći kao palačinke. Radite nešto manje krugove nego što biste radili s palačinkama. Pecite tortilje na minimalno zamašćenoj tavi.
Hrskave su i daleko ukusnije od svih verzija tortilja.
Piše: Sunčica P.
Ocijenite ovo:
prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)
franka, imate pravo! Jedan decilitar ulja koristim na ukupnu količinu od 600 g brašna. Dakle, na 600 g pšeničnog i kukuruznog brašna, ukupno ide 1 dl ulja. Ispravila sam i recept, Hvala!!!
Pozdrav, jeste li u receptu koristili šalicu kao mjeru? Pitam jer vidim da ste brašno stavili u omjerima, no piše i 1 dl ulja pa me zanima na koju količinu brašna to ide. Volim tortilje pa bih rado pouzdan recept. Hvala:)