Ekološko pranje u perilici posuđa

Komercijalne tablete za perilice posuđa moraju biti učinkovite. Jasno vam je da takva učinkovitost mora imati veze sa jakim kemikalijama. Na samoj kutiji već stoje silna upozorenja kako treba izbjegavati dodir i čuvati od dohvata djece. Osobno ne volim imati posla s tako teškim otrovima. Ne volim pomisao da stvari iz kojih jedemo imaju doticaj sa tako otrovnim tvarima. Uvijek sam sumnjičva da li se sve to dobro ispralo. Milijun puta sam se zatekla kako dodatno ispirem čaše prije nego dajem djeci u ruke. Lako je s čašama, na njima se obično vide bijeli tragovi od lošeg ispiranja. Kod bijele keramike se ništa ne vidi, a sigurno postoje ostaci kao i na čašama. Neminovno je da s hranom unosimo i čestice tih deterdženata. Mislim da je priča oko sjajila još gora.

 

Osim što niste sigurni koliko toga unosite u organizam, te tablete zaista puno koštaju. Odmah vam je jasno da nešto nije u redu i da sigurno postoji neškodljivo i jeftino rješenje. NIkada ne stavljam teško zaprljano suđe u perilicu i ispirem mrvice prije stavljanja. Zato zaista mislim da ne trebam teške kemikalije koje bi mi čistile suđe. Trebam ekološke i organski poznate spojeve koji ne mogu naštetiti organizmu i blago dezinficiraju i ispiru suđe. S druge strane, nemojte nasjesti skupim ekološkim sredstvima. Taj novac je nepotrebno bačen i samo plaćate taj "eko" prefiks. Prava "eko" sredstva su jeftina, a ne skupa.

Na internetu možete naći puno prijedloga i iskušanih recepata. Nešto od toga će vas sigurno osvojiti. Isprobala sam nešto od toga i došla sam do slijedećih zaključaka.

ekološki deterdžent za perilicu posuđa

Najčešći sastojci koji se spominju u kontekstu pranja posuđa su:

 

Soda za pranje i soda bikarbona

Važno je da znate razliku između ta dva sastojka. O tome pročitajte u članku. Za perilicu posuđa možete koristiti oba sastojka. Neki će reći da je soda za pranje bolja i to je vjerojatno istina. Oba sastojka omekšavaju vodu i služe za čišćenje.  Ja ću koristiti sodu bikarbonu iz čistog razloga zato što je pristupačnija. Osim toga postigla sam odlične rezultate, pa nema potrebe to mijenjati.

 

Limunska kiselina

Limunska kiselina je odlično prirodno sredstvo za čišćenje. Ubija bakterije i odmašćuje površine. Limunsku kiselinu jednostavno je pronaći u većini trgovina. Obično je pakirana u vrećice i služi kao konzervans za džemove i sirupe.

 

Krupna morska sol

Krupna morska sol je neizostavan sastojak kod čišćenja. Za perilicu nabavite krupnu morsku sol bez joda.

 

Boraks vidi članak

Boraks se odlikuje izrazitim antibakterijskim i protugljivičnim svojstvima. Boraks pospješuje sposobnost čišćenja pojedinog sredstva

 

Alkoholni ocat

Odličan sastojak za završni sjaj i skidanje kamenca. Suđe je svježe i odiše čistoćom.

 

Postupak

Različiti su omjeri i preporuke koliko staviti kojeg sastojka. Međutim, u većini slučajeva svi stavljaju otprilike duplo više sode u odnosu na ostale sastojke. Probala sam odmah načiniti smjesu sastojaka i to nikako nemojte napraviti. Ubrzo nakon što sam pomiješala sastojke, smjesa se okamenila u tegli. Pretpostavljam da je to zbog krupne soli koja privlači vlagu. Čuvajte sastojke u posebnim teglicama kao na gornjoj slici. Prilikom pranja, stavite u pregradu:

 

  • 1 žličicu krupne soli
  • 1 pa žličicu limunske kiseline
  • 1 žličicu boraksa (ovo nije nužan sastojak ali poboljšava učinak pranja)
  • 2 žličice sode bikarbone ili sode za pranje

 

Važan je redoslijed jer je soda bikrabona najsitnija i tako osiguravate da ne zaostane u pretincu.

 

  • U pretinac za sjajilo stavite alkoholni ocat.

 

Prvo pranje ovim sredstvom me oduševilo. Napokon bistre čaše, čisto suđe i to bez straha da ću ukučane otrovati ostacima deterdženta. Perilica je iznutra napokon bila čista. Nema šanse da se više vratim kemijskim sredstvima. Evo slike nakon prvog pranja.

 

Ako želite povećati učinkovitost upotrijebite sodu za pranje. Možete koristiti i boraks. Također postoje preporuke da se u sam pretinac stave 2 kapi tekućeg deterdženta za suđe. Ali, doslovno 2 kapi. Veća količina će previše zapjeniti perilicu. Kažu, da se s te 2 kapi također drastično postiže učinkovitost pranja. Vjerojatno to stoji, jer pjena zaista pospješuje pranje.

ekološki deterdžent za perilicu posuđa

Mogu samo preporučiti da prestanete kupovati skupe, neekološke i izrazito otrovne kemikalije za perilice suđa. Nemojte biti potrošači nezdrave i neekološke kemijske industrije. Svojom potrošnjom, potičete neekološku proizvodnju koja šteti svima. Zato prestanite to trošiti. Sačuvat ćete svoje zdravlje i zdravlje okoline.

17.02.2018.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 4.74 (15 glas(a)/ova)Jednom sam probala sve promiješati i nakon nekog vremena se sve pretvorilo u kamen. Vjerojatno se to desilo zbog vlage u zraku. Onaj jod možete zanemariti. To je bilo rečeno u smislu da sol koju kupujete za ovaj recept bude što čišća i bez dodataka. Upravo je to krupna sol, najbolja je zbog oblika i čistoće. Obična kuhinjska sol je puno finije strukture, sadrži brojne dodatke. Ima svojstvo nakupljanja dok je vlažna pa može izazvati začepljenja.

Sinoć sam oprala točno po uputama iz vašeg recepta i ispalo je super!!! Bilo je raznog suđa i čaša i sve 5! Hvala za recept! Sodu za pranje sam kupila u Mileru, 10 kn 500 grama, jedino ne znam tko prodaje krupnu sol a da nije jodirana. Zašto ne smije jodirana? Mislila sam ipak probati pomješati sve sastojke odjednom pa napuniti posudice za led da ipak dobijem tablete, zbog lakšeg rukovanja. Što mislite o tome?

Sol za perilice stavljate kao što to već inače radite. Ovaj recept podrazumijeva još dodatnu krupnu sol koja se stavlja tamo gdje bi inače išla tableta.

Ako u perilici već imamo sol za perilice, onu jako krupnu što se stavlja u poseban pretinac, trebamo li dodavati sol u pretinac za pranje?

Dam, već dvije godine na ovaj način perem posuđe. Sve sastojke držim u odvojenim teglicama i povremeno mjenjam omjere: kada imam masno suđe stavim više sode za pranje, kada imam puno čaša onda je najveći udio limunske kiselline. Krupne soli stavljam uvijek jednu žličicu. Suđe je zaista dobro oprano i nekako sve odiše čistoćom. Ponekad ne uspije oprati skorene čaše. To onda operem ručno pa duže vremena bude dobro. U dozu za sjaj stavljam alkoholni ocat i isto kao i vi ne stavljam suđe sa mrvicma nego prethodno barem malo isperem. Možda da prije svega očistite perilicu i cijevi od naslaga pa da onda ponovo probate. U trgovinama postoje sredstva za čišćenje perilice.

Pokušavam no be uspijeva. Jednostavno ne opere dobro a ne stavljam jako prljavo suđe. Ne znam u čemu je kvaka? Stavljam sve navedene sastojke, dakle i boraks

Za čistije čaše treba povećati količinu limunske kiseline. Soda za pranje dobro otapa masnoće, ali ostavlja mutne čaše!

Pozdrav! Prvo pranje čak i nije ispalo loše, koristila sam sol, lim.kiselinu i sodu bikarbonu, bez boraksa, i ocat za ispiranje. Mođutim svako sljedeće pranje sudi nisu baš bili oprani i bili su puni kamenca, pogotovo čaše i pribor. Je li postoji neko riješenje?Probala sam i sa sodom za pranje, ali mi se ne čini bolje :(

Pa, draga Renata, upalite perilicu na 70 stupnjeva tijekom noći dok je jeftina struja i štedite energiju na najinteligentniji način.

U pravu ste,posudje je perfektno oprano,mislim da cu reci zbogom tabletama,veliko HVALA!

Konstantno koristim ocat u pregradi za sjajilo i nema nikakvih oštećenja.

Da li sirće može nešto oštetiti u pregradku za sjaj?ako se konstantno koristi samo sirće?

da Ivka, sve ide zajedno u pretinac za tabletu. Moji rezultati su izvrsni. Jedino tako suđe bude oprano. Nemojte zaboraviti staviti bijeli ocat u dio koji je predviđen za sjajilo.

Da li se soda bikarbona i limunska kiselina stavljaju zajedno u pretinac gdje ide tableta

Na žalost moji rezultati ovakvim pranjem nisu zadovoljavajući. Pribor za jelo i inox posuđe kao i sama unutrašnjost stroja ostaju zamrljani, ponekad i prljavi. Inače perem na 55 stupnjeva i kad koristim kupovna sredstva to bude ok. Možda bih trebala prati na višoj temperaturi, ali to onda nije eko pranje zbog većeg utroška energije, a ovaj blog ističe eko postupanje.

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/5