Ekološko pranje u perilici posuđa

Komercijalne tablete za perilice posuđa moraju biti učinkovite. Jasno vam je da takva učinkovitost mora imati veze sa jakim kemikalijama. Na samoj kutiji već stoje silna upozorenja kako treba izbjegavati dodir i čuvati od dohvata djece. Osobno ne volim imati posla s tako teškim otrovima. Ne volim pomisao da stvari iz kojih jedemo imaju doticaj sa tako otrovnim tvarima. Uvijek sam sumnjičva da li se sve to dobro ispralo. Milijun puta sam se zatekla kako dodatno ispirem čaše prije nego dajem djeci u ruke. Lako je s čašama, na njima se obično vide bijeli tragovi od lošeg ispiranja. Kod bijele keramike se ništa ne vidi, a sigurno postoje ostaci kao i na čašama. Neminovno je da s hranom unosimo i čestice tih deterdženata. Mislim da je priča oko sjajila još gora.

 

Osim što niste sigurni koliko toga unosite u organizam, te tablete zaista puno koštaju. Odmah vam je jasno da nešto nije u redu i da sigurno postoji neškodljivo i jeftino rješenje. NIkada ne stavljam teško zaprljano suđe u perilicu i ispirem mrvice prije stavljanja. Zato zaista mislim da ne trebam teške kemikalije koje bi mi čistile suđe. Trebam ekološke i organski poznate spojeve koji ne mogu naštetiti organizmu i blago dezinficiraju i ispiru suđe. S druge strane, nemojte nasjesti skupim ekološkim sredstvima. Taj novac je nepotrebno bačen i samo plaćate taj "eko" prefiks. Prava "eko" sredstva su jeftina, a ne skupa.

Na internetu možete naći puno prijedloga i iskušanih recepata. Nešto od toga će vas sigurno osvojiti. Isprobala sam nešto od toga i došla sam do slijedećih zaključaka.

ekološki deterdžent za perilicu posuđa

Najčešći sastojci koji se spominju u kontekstu pranja posuđa su:

 

Soda za pranje i soda bikarbona

Važno je da znate razliku između ta dva sastojka. O tome pročitajte u članku. Za perilicu posuđa možete koristiti oba sastojka. Neki će reći da je soda za pranje bolja i to je vjerojatno istina. Oba sastojka omekšavaju vodu i služe za čišćenje.  Ja ću koristiti sodu bikarbonu iz čistog razloga zato što je pristupačnija. Osim toga postigla sam odlične rezultate, pa nema potrebe to mijenjati.

 

Limunska kiselina

Limunska kiselina je odlično prirodno sredstvo za čišćenje. Ubija bakterije i odmašćuje površine. Limunsku kiselinu jednostavno je pronaći u većini trgovina. Obično je pakirana u vrećice i služi kao konzervans za džemove i sirupe.

 

Krupna morska sol

Krupna morska sol je neizostavan sastojak kod čišćenja. Za perilicu nabavite krupnu morsku sol bez joda.

 

Boraks vidi članak

Boraks se odlikuje izrazitim antibakterijskim i protugljivičnim svojstvima. Boraks pospješuje sposobnost čišćenja pojedinog sredstva

 

Alkoholni ocat

Odličan sastojak za završni sjaj i skidanje kamenca. Suđe je svježe i odiše čistoćom.

 

Postupak

Različiti su omjeri i preporuke koliko staviti kojeg sastojka. Međutim, u većini slučajeva svi stavljaju otprilike duplo više sode u odnosu na ostale sastojke. Probala sam odmah načiniti smjesu sastojaka i to nikako nemojte napraviti. Ubrzo nakon što sam pomiješala sastojke, smjesa se okamenila u tegli. Pretpostavljam da je to zbog krupne soli koja privlači vlagu. Čuvajte sastojke u posebnim teglicama kao na gornjoj slici. Prilikom pranja, stavite u pregradu:

 

  • 1 žličicu krupne soli
  • 1 pa žličicu limunske kiseline
  • 1 žličicu boraksa (ovo nije nužan sastojak ali poboljšava učinak pranja)
  • 2 žličice sode bikarbone ili sode za pranje

 

Važan je redoslijed jer je soda bikrabona najsitnija i tako osiguravate da ne zaostane u pretincu.

 

  • U pretinac za sjajilo stavite alkoholni ocat.

 

Prvo pranje ovim sredstvom me oduševilo. Napokon bistre čaše, čisto suđe i to bez straha da ću ukučane otrovati ostacima deterdženta. Perilica je iznutra napokon bila čista. Nema šanse da se više vratim kemijskim sredstvima. Evo slike nakon prvog pranja.

 

 

Ako želite povećati učinkovitost upotrijebite sodu za pranje. Možete koristiti i boraks. Također postoje preporuke da se u sam pretinac stave 2 kapi tekućeg deterdženta za suđe. Ali, doslovno 2 kapi. Veća količina će previše zapjeniti perilicu. Kažu, da se s te 2 kapi također drastično postiže učinkovitost pranja. Vjerojatno to stoji, jer pjena zaista pospješuje pranje.

ekološki deterdžent za perilicu posuđa

Mogu samo preporučiti da prestanete kupovati skupe, neekološke i izrazito otrovne kemikalije za perilice suđa. Nemojte biti potrošači nezdrave i neekološke kemijske industrije. Svojom potrošnjom, potičete neekološku proizvodnju koja šteti svima. Zato prestanite to trošiti. Sačuvat ćete svoje zdravlje i zdravlje okoline.

Piše: Sunčica P.