Eko sredstvo za rublje

Piše: Sanja Bregović

eko deterdžent

Ovaj recept sam pronašla na internetu, tragajući za nekim prirodnim, jednostavnim i povoljnim rješenjem. Uglavnom sam pronašla recepte s nekakvim, meni nepoznatim sastojcima, vrlo vjerojatno kemikalijama. Inače koristim i eko deterdžent od jednog poznatog proizvođača, navikla sam na njega, no, pomislila sam, možda postoji slična varijanta, no po puno manjoj cijeni.
Ovaj recept mi se svidio, malo sam ga ipak prepravila, prilagodila našoj tvrdoj vodi, a i miris mi nije toliko bitan, dapače, ne volim prejaki miris rublja, pa sam smanjila količinu eteričnog ulja.

Na slici se vidi što vam je sve potrebno.
 

Sastojci

  • 1 litra vode, najbolje destilirane
  • 2 velike žlice sode bikarbone
  • 1/3 biljnog sapuna (imate ga i u DM-u), npr. od lavande
  • 10 – 30 kapi eteričnog ulja po izboru (lavanda, kadulja, ružmarin, ja stavljam lavandu, ima poseban, lagan miris, a na rublju se skoro ne osjeti)

 

Cijena ovog deterdženta vrlo je mala, učinkovitost velika. Ako ste navikli na snježnobijelo rublje, taj deterdžent nije za vas. Po meni ta bjelina i nije nešto što mora biti pod svaku cijenu. Bitno je da je čisto i da na sebe oblačite odjeću koja nema ostatke opasnih kemikalija. Pogotovo je to bitno kod djece. Kod ovog deterdženta to se ne može dogoditi.

Ima još jedna stvar, ne trebate posebno stavljati omekšivač u perilicu. Nakon pranja s ovim deterdžentom, rublje će biti mekano. To ne možete postići niti s najboljim (kemijskim) omekšivačem. Muž vam neće mirisati po cvijeću svih vrsta, pa kad se malo oznoji, iza njega leluja miris cvijeća. To je nešto što ne volim.

Ovisno o tome koliko je prljavo rublje, treba dozirati količinu. Ja stavljam 50-60 ml za normalno prljavo šareno rublje i perem na najviše 60 ̊ C. Naravno, vi kako želite. Za bijelo rublje stavljam nešto više deterdženta i višu temperaturu pranja.

Napomena: taj deterdžent nije koncentrat!

eko deterdžent

U posudi zakuhajte vodu. Maknite vodu s vatre i pričekajte da se malo ohladi. Nikako ne smijete koristiti kipuću vodu! Kada se voda malo ohladi i postane samo topla, dodajte sodu bikarbonu, miješajte dok se ne rastopi. Naribajte sapun u neku zdjelicu i njega dodajte u otopinu.

Naglašavam: u ovom postupku NIŠTA SE NE KUHA! Voda mora biti zakuhana, ali se koristi tek kad se malo ohladi. Bitno je da temperatura bude topla (nikako kipuća), tek toliko da se sapun i soda mogu polako otopiti.

eko deterdžent

Miješajte sve sastojke barem 10 minuta, a kasnije još povremeno, dok smjesa ne bude dovoljno ohlađena da ju prelijete u plastičnu bocu. Nikako ne u staklenu ili metalnu (jer će se pretvoriti u kamen), isto tako, neka bude širokog otvora.

eko deterdžent

Mi smo se dosjetili - jednostavno smo odrezali plastičnoj boci od 5 litara vrh (možda bi bilo bolje od 3 l), a on je poslužio kao poklopac. Kako je deterdžent gust, ne možete ga spremiti u bocu uskog grla.

eko deterdžent

Prelijte deterdžent u tu bocu u kojoj će stajati. Dodajte eterično ulje za miris. Miješajte ga povremeno tokom par sati dok se ne zgusne i u potpunosti ohladi. Poklopite ga i spremite.

Piše: Sunčica P.