Domaći kečap od rajčica

Višak dozrelih rajčica svi pakiramo u zimnicu. Domaće rajčice dozrele na obilju sunca su izvanredna i važna zimnica. Ponekad napravim rajčicu na ovaj način koji donosi malo više začina i oponaša okus kečapa.

Sastojci

  • 4kg zrelih rajčica
  • 1/2 kg crvenog luka
  • 1/2 kg šećera
  • 2 žlice soli
  • 2 dl ulja
  • 2,5 dl octa
  • začini: 4 lista lovora, 15-ak zrna papra, 2 žlice sjemenki gorušice, 1 žlica kima

4 lista lovora, zrna papra, sjemenke gorušice i kim preliti s 2,5dl jabučnog octa i kratko prokuhati. Procijediti ocat koji ćete upotrijebiti u sljedećoj fazi.

 

Rajčice krupno narezati, kuhati bez vode na laganoj vatri dok se kožica ne odvoji. Smjesu propasirati.

 

1/2kg luka skuhati u malo vode i izmiksati sa štapnim mikserom. U crveni luk dodati šećer, sol, ulje i pripremljeni ocat te na laganoj vatri kratko prokuhati. U smjesu umiješati pasiranu rajčicu, kuhati 20-ak minuta. Lijevati u zagrijane, sterilizirane staklenke.

Piše: Sunčica Pećnjak