Crna juha

Crne trube ili trubače su definitivno moj izbor među gljivama. Lako se pronalaze, ne možete ih zamijeniti s drugim vrstama gljiva, jedinstvene su, savršeno ukusne, čak nisu niti skupe ako ih kupujete na tržnici.  Crne trube su jeftine gljive, ali mislim da to neće još dugo biti tako jer se sve više uviđa njihova kulinarska vrijednost. Stvar je samo u tome što su još pomalo nepoznate. Pomislila sam kako bi crna juha od ovih gljiva bila baš zanimljiva. Kada radite s gljivama, trebate ih kombinirati s najkvalitetnijim prirodnim namirnicama i minimalno termički mučiti. Na taj način sam upravo i pripremila ovu delikatesnu juhu.

crne trube juha

Sastojci

  • 200 g svježih trubača
  • 2 ljubičasta luka
  • 3-4 režnja češnjaka
  • malo maslaca
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 veći krumpir
  • 1 crveno kiselo vrhnje
  • sol

 

Ogulite jedan veći krumpir, izrežite ga i stavite kuhati u malo vode.

 

Zatim očistite gljive. Ove gljive se gotovo i ne peru. Malo ih pregledate, rastvorite, pogledate da li imaju ostataka zemlje, eventualno skinete vrh koji je bio u blizini zemlje, tu i tamo malo isperete ili maknete koji suhi list ili zrna zemlje. Najbolje bi bilo imati finu keficu s kojom bi ih čistili. U šumi gdje one rastu zaista nema ničeg prljavog.

 

Jake i aromatične vrste luka izrazito pašu uz aromatične gljive poput ovih. Ako imate ljutike koristite ih u ovom receptu. Ja sam koristila ljubičasti luk, turopoljac. Dakle, luk i češnjak sitno isjeckate. Stavite lukove pržiti na malo maslaca, čisto da opuste. Dodajte gljive i kuhajte na blagoj vatri. Gljive će početi ispuštati tamnu tekućinu. Podlijevajte s malo bijelog vina.

 

Kada je krumpir gotov, iscijedite vodu i sa štapnim mikserom napravite finu kašu.  Sada bi gljive trebale već omekšati. Dodajte krumpirovu kašu u gljive. Blago pržite i kada se krumpir već počne lijepiti za dno, dodajte potrebnu količinu vode (za 4 tanjura). Dodajte soli i pustite da zakuha i da se svi okusi prožmu. 

 

Nemojte se zamarati s vremenom kuhanja. Ove gljive su uvijek jestive i jedino je bitno da dovoljno omekšaju kako bi bile ukusne za jelo. Servirajte uz žlicu kiselog vrhnja i sjeckani peršin. Ova juha je zasitna i bogatog okusa. Prava šumska delikatesa!

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (3 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/13