Čišćenje na prirodan način

ekološko čišćenje

Ako ste nepovjerljivi prema kupovnim kemijskim sredstvima za čišćenje (nepovjerenje se već puno puta pokazalo opravdano), ako Vam je sve to preskupo..., ako su Vam druga, deklarirana ekološka sredstva također preskupa, postoji rješenje koje je prirodno, ekološki, sasvim neškodljivo i jeftinije. Osim toga, nećete morati često ići u shopping jer Vam nešto fali...

 

Koliko novaca mjesečno izdvajate za kupovinu različitih kemijskih deterdženata? Reklame vas uvjeravaju da vam je za čišćenje wc-školjke potreban baš to sredstvo. Za kadu trebate neko drugo, za čišćenje kuhinje vam treba baš ono neko specijalizirano za masnoće. Kad se radi o parketima opet trebate posebnu vrstu deterdženta. S druge strane vam opet treba nešto i za pločice, jer vam nije cijela površina u parketima. Da ne spominjem pranje rublja, suđa, različite omekšivače i dodatke. A tek prozori...! Cijelo bogatstvo ostavljate mjesečno na sva ta sredstva, jer na reklami izgleda kao da baš to trebate. Nemojte nasjedati na lažne poruke iz reklame !

 

Drugi problem koji imate sa kupljenim deterdžentima je nepovjerenje u to koliko su ta sredstva štetna za zdravlje. Da ne govorim u ekološkom učinku tih sredstava. Nijedan proizvođač neće otvoreno napisati da je sredstvo moguće kancerogeno, možda nedovoljno ispitano, a biološki nerazgradivo. Zakoni tržišta i profita s manjkom osjećaja odgovornosti za zdravlje, a kamoli za ekološku osviještenost, vladaju i na ovom području. Istraživanja u Americi pokazala su da otrovne kemikalije koje držimo u kućanstvu su tri puta češći uzrok degenerativnih oboljenja nego zagađenje zraka. Radi se o višegodišnjoj izloženosti toksičnim kemikalijama iz uobičajenih sredstva za čišćenje. Sve što je potrebno jest da pogledate deklaraciju. Ukoliko nađete u sredstvu klorine (chlorine, sodium hypochlorine, hypoclorite), petrolej (petroleum), amonijak (ammonia), fenol (phenol), cresol, nitrobenzen i formaldehid, čuvajte sebe, a posebice djecu, no najbolje je da više ne koristite taj proizvod. Te spojeve ćete najčešće naći u izbjeljivačima, sredstvima za poliranje metala i drveta, tekućinama za pranje stakla i sredstvima za dezinfekciju. Izazivaju iritaciju kože i očiju, zatim oštećenja bubrega i jetre te živčanog sustava. Kemikalije uništavaju imunološki sistem, uzrokuju karcinom, povezuju se s astmom i plućnim bolestima, onečišćuju zrak i planet. Tijekom proizvodnje, toksini se raspršuju i odlažu u okoliš te zagađuju zrak i vodu, a veliki je problem i toksični otpad, pomor riba i drugih životinja te biljaka. Nemojte biti sudionici u tome!

Svjedoci smo pojave brojnih alergija na različite sastojke sredstava za čišćenje. Alergije javljaju zbog zasićenosti tijela otrovnim tvarima, uključujući i one iz proizvoda za čišćenje. Na tržištu se s druge strane pojavljuju ekološka sredstva za čišćenje koja su opet u principu skuplja od onih klasičnih, ozloglašenih. Kako si čovjek može u toj situaciji sam sebi pomoći. Upravo to pitanje ću obrađivati u ovom članku i seriji članaka koji slijede.

 

Što učiniti ...?

Suština čišćenja je vrlo jednostavna i potrebno vam je nekoliko jeftinih komponenti koje kombinirate i imat ćete sva potrebna sredstva za čišćenje. Te komponente su bazične i apsolutno neškodljive, a po djelotvornosti ne zaostaju, čak su i bolje. Osnovne stvari koje trebate su:

 

alkoholni ocat - cijena u supermarketima je od 3-4 kn po litri (nađe se i jeftinije)

soda bikarbona - otprilike 7-9 kn za 500 g

sol - 7 kn po kilogramu

limun - 10-ak kn po kilogramu

 

Kao što se vidi, navedene potrepštine su zaista jeftine s obzirom da vam koriste za čišćenje ama baš svega. Prosječno srdestvo za čišćenje, za određenu namjenu, košta između 15 - 20 kn i obično se prodaje u količini od 750 ml  i gotovo nikad nije u količini od cijele litre. Ovo su bile osnovne potrepštine koje možete koristiti za čišćenje cijelog kućanstva. Ono što nije pokriveno su deterdženti za rublje i nešto jača sredstva za wc-školjku. Da bi pripremljena sredstva za čišćenje imala bolji i prihvatljiviji miris, odnosno da bi se nadjačao miris octa koji mnoge iritira, koriste se dodaci kao:

 

eterična ulja čajevac, kadulja, lavanda, limun, naranča

ubrana lavanda

 

Ako želite jače sredstvo za wc-školjku trebat ćete boraks za čišćenje(nabavlja se u apoteci).

Za izradu domaćih sredstava za pranje rublja trebat će vam prirodni mljeveni sapun, soda za čišćenje.

Piše: Sunčica P.