Čišćenje kupaone

čišćenje kupaone

Kupaona je posebna priča za čišćenje. Najdelikatniji dio je školjka i kako je očistiti na prirodan način a da ne posegnete za nekim ultra agresivnim sredstvom...

 

Umivaonik:

nasprejajte s  octom ili univerzalnim sredstvom za dezinfekciju (vidi recept), ostavite nekoliko minuta, a zatim istrljajte krpom.

 

Kada:

nasprejajte s  octom ili univerzalnim sredstvom za dezinfekciju (vidi recept), ostavite nekoliko minuta, a zatim istrljajte četkom i isperite.

 

Keramičke pločice:

nasprejajte s  octom ili univerzalnim sredstvom za dezinfekciju, ostavite nekoliko minuta, a zatim istrljajte krpom.

 

Školjka:

prospite sodu bikarbonu po školjci i poprskajte s octom, ostavite 15-30 minuta, te zatim protrljajte i isperite. Ukoliko zaista imate problem sa školjkom evo jednog recepta koji će pomoći. Ovaj prirodni pripravak za čišćenje WC školjke vrlo je efikasan i odstranjuje najtvrdokornije mrlje od kamenca  ili drugih nečistoća, dezinficira površinu, a pored toga, brzo je i u potpunosti biorazgradiv, što je iznimno bitno kod proizvoda ovakve namjene koji se intenzivno koriste i često su vrlo agresivni za okoliš.  

 

 

Recept: sredstvo za čišćenje WC školjke

  • Boraks 200 g (nabavlja se u apoteci)
  • Alkoholni (bijeli) ocat 200 ml
  • Eterično ulje bijelog bora 10 kapljica
  • Eterično ulje limuna 5 kapljica

Pomiješajte ocat i boraks (mješavina će se početi pjeniti), dobro promiješajte i dodajte eterična ulja, pa potom još jednom lagano promiješajte smjesu. Dobit ćete oko 200ml deterdženta, pa srazmjerno možete povećati ili smanjiti količine sastojaka.

Kada čistite, nanesite mješavinu po zahodskoj školjki. Upotrijebite četku, kako bi sredstvo utrljali u sve dijelove školjke, pogotovo ispod rubova. Ostavite sredstvo da djeluje preko noći (ili nekoliko sati) i jednostavno potegnite vodu (možda će biti potrebno više puta) kako bi ostatke sredstva i razgrađene prljavštine uklonili iz školjke. 

Piše: Sunčica P.