Čarolija smokva

Kada ste zadnji put pojeli smokvu sa stabla? Rano jutarnju, hladnu smokvu, savršeno zrelu i slatku. Svježe smokve se nažalost mogu samo tako konzumirati. Nisu za čuvanje i transport i najviše vrijede ubrane sa stabla. Upravo zato moderno doba zanemaruje ovo voće. Uopće nije popularno, potpuno zanemareno i obezvrijeđeno. A radi se zapravo o rajskom voću, toliko hranjivom i toliko ljekovitom da bi se današnja medicina mogla sakriti. Hranite li se smokvama, mnoge bolesti modernog doba će vas zaobilaziti !!!

 

Smokva je najstarije ljekovito voće. Svojom posebnošću izdvaja se od sveg ostalog voća. Posebna je po izgledu, po sastavu, po okusu. Cijela biljka je posebna i specifična. Smokva i smokvin list zapisani su u Bibliji kada su Adam i Eva prognani iz Raja. Smokva po svim svojim odlikama kao da dolazi iz Raja. Realno, smokva potječe s područja istočnog Mediterana, tu negdje gdje se i mi nalazimo. Prema tome, mi se nalazimo u Raju, a da to i ne znamo :)).

smokve

Uglavnom, postoje dvije vrste smokava: zelene sorte i tamne sorte sa smećkastom ili ljubičastom kožicom. Obje vrste smokava imaju tanku i mekanu kožicu i vrlo slatko i crveno usplođe. Kada se plod smokve ubere, iz ubrana ploda curi mliječni sok. Mliječni sok sadrže svi dijelovi biljke, a ficin, enzim mliječnog soka koristi se u mliječnoj industriji za zgrušavanje te u mesnoj industriji za čuvanje i poboljšavanje kvalitete mesnih proizvoda.

 

Plod smokve čini prema unutra uvijeni cvijet, a pravi su plod sjemenke. Cvjetove smokve teško je opaziti jer rastu unutar smokava i takve cvjetove oprašuju posebni kukci tzv. smokvine osice, a koje se razvijaju u plodovima divlje smokve. Zbog toga je važno uz divlju smokvu posaditi barem koju pitomu smokvu. Razlika između pitome i divlje smokve je u tome što pitoma smokva cvate samo ženskim cvjetovima dok divlja smokva i križanci imaju muške i ženske cvjetove.

 

Smokva se lako ukorjenjuje reznicama i vrlo lako ćete je razmnožiti i zasaditi.

 

Nevjerojatna su mjesta gdje smokva izabere izrasti. Primijetila sam da kraj starih kamenih ruševina uvijek izraste smokvino drvo. Pokraj starih suhozida također se uvijek zametne koja grana smokve. Ti prizori su toliko tipični da postaju normalni i ne zapažamo ih. Smokva bira baš takva staništa i poručuje da je ona uvijek tu bez obzira na generacije ljudi koji su bili prisutni svojim životima, koji su došli i otišli.

smokve

Ljekovitost

Smokva se sa svojim nutritivnim sastavom i ljekovitim svojstvima izdiže iznad mnogih vrsta voća. Odličan su izvor vlakana. Ovaj oblik vlakana pomaže u kontroli razine šećera u krvi te snižava razinu kolesterola vežući ga u probavnom traktu. Većina prehrambenih teorija povezuje visoki unos masti i nizak unos vlakana s rakom debelog crijeva; velika konzumacija alkohola povezuje se s rakom pluća, dojke, probavnog sustava i raka jetre. Niz istraživanja pokazuje da konzumacija voća i povrća može utjecati na usporavanje pojave raka. Smokve su tu nezaobilazno voće.

 

Smokve imaju i veći sadržaj kalija koji zajedničkim djelovanjem s kalcijem sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka te na taj način pomaže u zaštiti krvožilnog sustava.

 

Smokva sadrži mineral magnezij, izuzetno važan za metabolizam mišićnih i živčanih stanica, za neuromišićnu provodljivost, za normalan rad srca i regulaciju elastičnosti (tonusa) krvnih žila, a samim tim i bolju regulaciju krvnog tlaka. Magnezij je poslije kalija najvažniji elektrolit staničnog prostora i jedan je od tri glavna elementa kostiju uz kalcij i fosfor.

 

Listovi su smokve jestivi i ljekoviti. Pokazalo se da imaju antidijabetičko djelovanje, snižavaju trigliceride u krvi, a pomažu i kod inhibicije rasta stanica raka. Listovi se mogu blendati u sok ili od njih raditi čaj.

 

Mliječni sok ima jako antiseptičko, fungicidno i dezinfekcijsko djelovanje. Također pomaže kod glista i ostalih crijevnih bolest, a liječi i gljivice, bradavice na koži i omekšava kurje oči i žuljeve. Postupak za liječenje bradavica je jednostavan – mliječni sok valja namazati na bradavicu ili kurje oko i oni će nakon nekoliko dana navedenog postupka otpasti.

 

U kulinarstvu

Kako su smokve vrlo specifične, nije ih lako uklopiti s drugim namirnicama. S druge strane, ako pogodite pravu kombinaciju, smokve postaju izuzetan gurmanski doživljaj. Zbog slatkoće asociraju najprije na deserte i napitke, međutim smokve su odlične u različitim pikantnim jelima pa se njima s lakoćom može ispuniti cijeli meni. Spomenuti enzim ficin djelotvoran je i u pripremi hrane jer omekšava meso pa se smokve dodaju i u mesna jela, kako od svježeg mesa, tako i u ona s mesnim prerađevinama, koja pritom postaju probavljivijima. Smokve se izuzetno dobro slažu sa pršutom, slaninom, plavim sirom, kozjim sirom, bademima, sjemenkama bora. Od začina možemo istaknuti papar, bosiljak, timijan.

Male, dalmatinske smokve se mogu sušiti. Suhe smokve visoko su koncentriran izvor minerala, vitamina i antioksidanata. koncentrirana super hrana!

Piše: Sunčica P.