Baklava od smokava

Smokve su sočne , crvene i slatke, idealne su za ovu vrstu kolača. Daju baklavi privlačnu rozu boju. Osim smokava u baklavu idu bademi i limun  Kombinacija smokava, badema i limuna je čarobna. Recept je uglavnom isti kao kod klasične baklave. Razlika je u bademima i manjoj količini šećera jer su smokve same po sebi vrlo slatke. 

baklava

Sastojci

Nadjev
  • 250 g maslaca
  • 200 g badema
  • 9 tankih kora za štrudlu (bez jaja)
  • 1 kg smokava
Sirup
  • 700 ml vode
  • 300 g šećera
  • 1 veći limun (sok od 1/2 limuna, drugu polovicu na šnitice)

baklava

Ubrati zdjelu zrelih smokava. Svježim smokvama ne gulim koru. Skinem samo peteljku koja je malo tvrđa i bijela pa nije ukusna.

baklava

Maslac otopite na blagoj vatri, a bademe sameljite. Tepsiju namazati maslacem i posuti krušnim mrvicama. Prve tri kore premazati samo maslacem i naslagati. Na treću koru posuti mljevene bademe i naslagati narezane smokve. Ponovo naslagati 3 kore koje su premazane samo maslacem. Na to posuti ponovo bademe i naslagati smokve. Zadnje tri kore ponovo premazati maslacem i posuti preostalim bademima.

baklava

Prije pečenja izrežite na rombove. Peći na 180 C dok baklava ne dobije lijepu rumenu boju. Za to vrijeme izrađujete preljev tako da kuhanjem napravite sirup od šećera i vode. Polovicu limuna narežite na tanke šnitice i stavite da se kuha zajedno sa sirupom. Tek pred kraj  kuhanja dodate sok od pola limuna. Pečenu baklavu preliti sirupom, i ostaviti 2 - 3 sata da se upije. Tek kada se ohladi pospremite u hladnjak

baklava

Piše: Sunčica P.