Mediteranska junetina

Sastojci

  • desetak svježih smokava
  • 1 kg junetine od buta, izrezano na kocke
  • 1 čajna žličica soli
  • 3/4 žličice svježe mljevenog papra
  • 1 luk
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 čaša crnog vina
  • 2 rajčice, ili čašu pirea od rajčica
  • 2 velike mrkve izrezane na četvrtine
  • 3/4 žličice mljevenog crnog papra
  • 2 lista lovora
  • 2-3 trake korice od limuna (samo žuti dio)
  • 1/2 čaše maslina bez koštica
  • nasjeckan svježi timijan i peršin

mediteranska junetina

Smokvama ukloniti peteljke i izrezati na pola i staviti na stranu. Junetinu posoliti i popapriti i popržiti na vrućem ulju oko 8 minuta. Stavite meso na stranu i u istom ulju popržite luk, češnjak dok ne omekšaju. Dodajte malu količinu vode ako luk počne prebrzo smeđiti. Dodajte vino, izrezanu rajčicu (bez kore). Kratko prokuhajte i vratite meso. Umiješajte smokve, mrkve, lovor i koricu limuna. Pokrijte i kuhajte na laganoj vatri oko 3 sata, dok meso bude mekano. Prije služenja izvadite lovor i koricu limuna. Umiješajte masline i pospite timijanom ili peršinom. Poslužite uz rezance s maslacem, palentom ili mladim krumpirom, po želji.

Piše: Sunčica P.