Bojkotirajte flaširanu vodu

pet ambalaža

Flaširana voda je nekoliko tisuća puta skuplja od one iz pipe, a vrlo često je lošija od vode iz pipe. Voda se pakira u ambalažu koja je apsolutno neekološka i sama po sebi može zagađivati vodu koju nosi...

 

Svakim danom sve je jasnije kako industrija flaširane vode nema veze sa dobrobiti za ljude. Multinacionalne korporacije danas kupuju podzemne izvore i prava na distribuciju gdje god stignu i tako komercijaliziraju nešto što mnogi smatraju osnovnim ljudskim pravom – pristup zdravoj i jeftinoj vodi.

U posljednje vrijeme sve se češće čuje kako velike korporacije flaširaju vodu iz pipe. Procjene su da se na taj način proizvodi 40% flaširane vode. Osim toga u 1/4 flaširanih voda sadrži zagađenja koja su iznad dopuštenih granica. Apsurd je da flaširana voda, po zakonu, ne treba biti testirana na Ešerihiju, dok voda iz pipe mora. Proizvođači flaširane vode ne moraju podnositi izvještaje o kvaliteti vode.

I zapamtite još ovo, flaširana voda je 10000 puta skuplja od vodovodne. Dolazi do situacije da je cijena litre vode gotovo jednaka cijeni benzina, što je apsurdno.  Industrija flaširane vode doživljava procvat i ostvaruje ogromne profite, upravo zato što postoje oni koji kupuju tu vodu. Nemojte sponzorirati ovakav stav prema pitkoj vodi.plastične boce

Flaširana voda stvara oko milijun i pol tona plastičnog otpada. Naime, iako je potražnja za iskorištenim bocama velika, oko 80 posto ih završava u smeću ili prirodi.

Bilo bi najidealnije uopće ne koristiti plastične boce.

Ako već i posegnete za plastičnom bocom, imajte na umu da ta plastična boca, kao takva utječe na sadržaj koji nosi i da je moguće štetna za zdravlje. Obratite pažnju na trokutiće (vidi donju sliku) na plastičnim bocama. Naučite čitati te oznake i ne zanemarujte to. Evo popisa značenja oznaka plastične ambalaže.

Piše: Sunčica P.