Ajvar od zelenih rajčica i hrena

Na jesen u vrtu vam ostaje brdo nedozrelih rajčica. Prava je šteta ne iskoristiti to obilje. Uz ovaj recept ćete iskoristiti zelene rajčice i  napraviti pravu deliciju. Ovaj ajvar je izuzetno ukusan i pomalo pikantan. Svi oni koji vole okus hrena, doći će na svoje.

Ajvar od zelenih rajčica i hrena

Najbitnije u cijelom postupku je da rajčicama dobro iscijedite vodu. Nabavite veliko plastično cijedilo sa nešto krupnijim rupicama. Takva cijedila se jednostavno i jeftino mogu naći po svim tržnicama. Rajčice izvrtite u blenderu. Blendajte ih najminimalnije moguće. Bitno je dobiti kašu, ali nikako ne pre sitnu. Praktično samo uključim blender i nakon par sekundi isključim. Sadržaj blendera prebacim u cijedilo. Voda iz rajčica će se odmah početi cijediti. Najbolje je sadržaj ostaviti u cijedilu preko noći da se dobro ocijedi. Na slici se vidi moje cijedilo. Takva veličina je dovoljna za 2 do 3 kg zelenih rajčica.

Ajvar od zelenih rajčica i hrena

Nakon što ste preko noći iscijedili rajčice, pripremite hren. U nedostatku svježeg hrena možete koristiti različite industrijske pripravke od hrena. Tražite pripravak s najvećim udjelom hrena, barem 75%. Mislim da je takav onaj od Podravke. Naravno da su ti namazi konzervirani i zato uvijek inzistiram na svježem hrenu. Hren očistite i narežete na krupnije komade. Njega također izmrvite u blenderu. To toliko peče za oči da se morate odmaknuti od smjese.

 

Na ulje stavite kašu od paradajza i hrena i polako počnete kuhati. Dodajte sve ostale sastojke i obavezno probajte da li vam okus odgovara. Kuham otprilike 45 min do sat. Za to vrijeme steriliziram staklenke u pećnici na 100°C. U vruće staklenke sipam pripremljenu kašu.

Sastojci

  • 2 - 3 kg zelenih rajčica
  • 1 kg svježeg hrena
  • 3 žlice šećera
  • 3 žlice senfa
  • 3 žlice bijelog vinskog octa
  • 3 dl ulja
  • sol

Piše: Sunčica P.