Abšmalcane mahune

Stari zagrebački recept, naravno, germanskog naziva  Kad već živim u Zagrebu, objeručke prihvaćam sve stare recepte zagrebačke kuhinje. Svakog lokaciji najbolje pristaju autohtoni recepti lokalnog podneblja. Ti recepti su se kalili i dorađivali godinama. Zato su dobro isprobani i jednostavno najbolji, s njima nema greške. Zagrepčani su svoje recepte voljeli nazivati germanskim nazivima jer je valjda to bilo pomodno. Kako god, riječ abschmalz na njemačkom znači mast. Abšmalzane mahune bi značilo, prženo na masnoći.

 

Izvanredan način pripreme širokih mahuna. Konkretno, radi se o mahunama prženim na maslacu s krušnim mrvicama. Ne žute mahune, ne šarene mahune, ne uske mahune., samo one široke, zelene mahune. Da bi recept bio originalan, nemojte eksperimentirati sa raznim sortama mahune, jednostavno najbolje pašu široke, zelene.

abšmalcane mahune

 

Ovo jelo može biti prilog i samostalno jelo. Po meni je više samostalno jelo prikladno za laganu večeru ili ručak. Ako nekome fali mesni dio, lako se na masnoću doda koja šnita špeka ili šunke.

Sastojci

  • 500 g zelenih, širokih mahuna
  • oko 100 g maslaca
  • 5 ili 6 žlica krušnih mrvica
  • sol
  • dodatno se može staviti: češnjak, maslinovo ulje, narezani špek ili šunka

Postupak

Očišćene mahune stavite u zasoljenu kipuću vodu. Kuhajte desetak minuta dok se napola skuhaju i procijedite. Na maslacu (uz eventualni dodatak maslinovog ulja)  ispržite slaninu, dodajte češnjak i krušne mrvice. Čim mrvice počnu dobivati boju, dodajte ocijeđene mahune dobro promiješajte da se prezli oblijepe na mahune. Kratko još držite na vatri i poslužite.

abšmalcane mahune

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/10