Abšmalcane mahune
Stari zagrebački recept, naravno, germanskog naziva Kad već živim u Zagrebu, objeručke prihvaćam sve stare recepte zagrebačke kuhinje. Svakog lokaciji najbolje pristaju autohtoni recepti lokalnog podneblja. Ti recepti su se kalili i dorađivali godinama. Zato su dobro isprobani i jednostavno najbolji, s njima nema greške. Zagrepčani su svoje recepte voljeli nazivati germanskim nazivima jer je valjda to bilo pomodno. Kako god, riječ abschmalz na njemačkom znači mast. Abšmalzane mahune bi značilo, prženo na masnoći.
Izvanredan način pripreme širokih mahuna. Konkretno, radi se o mahunama prženim na maslacu s krušnim mrvicama. Ne žute mahune, ne šarene mahune, ne uske mahune., samo one široke, zelene mahune. Da bi recept bio originalan, nemojte eksperimentirati sa raznim sortama mahune, jednostavno najbolje pašu široke, zelene.
Ovo jelo može biti prilog i samostalno jelo. Po meni je više samostalno jelo prikladno za laganu večeru ili ručak. Ako nekome fali mesni dio, lako se na masnoću doda koja šnita špeka ili šunke.
Sastojci
- 500 g zelenih, širokih mahuna
- oko 100 g maslaca
- 5 ili 6 žlica krušnih mrvica
- sol
- dodatno se može staviti: češnjak, maslinovo ulje, narezani špek ili šunka
Postupak
Očišćene mahune stavite u zasoljenu kipuću vodu. Kuhajte desetak minuta dok se napola skuhaju i procijedite. Na maslacu (uz eventualni dodatak maslinovog ulja) ispržite slaninu, dodajte češnjak i krušne mrvice. Čim mrvice počnu dobivati boju, dodajte ocijeđene mahune dobro promiješajte da se prezli oblijepe na mahune. Kratko još držite na vatri i poslužite.
Piše: Sunčica P.
Ocijenite ovo:
prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)