Zimski macerat i krema

Želja mi je bila napraviti kremu za lice s višestrukim učinkom, no izbjeći korištenje egzotičnih ulja, eteričnih ulja, koristiti samo bilje koje sami možemo ubrati. Maceriranjem u ulju izvlače se svi ljekoviti sastojci iz bilja, njihov miris i boja. Sad kroz jesen i zimu teško je macerirati, inače koristim ljetne mjesece i sunce, njegovu svjetlost i toplinu. Ipak, pokušala sam i zimi macerirati, koristeći toplinu prostorija, radijator, ponekad i prozor zbog sunčeve svjetlosti. Volim kad se ona "upije" u ulje i tamo ostane. Do trenutka kad krema ili ulje dospije na kožu – tada i sunce i njegova energija ulazi kroz nju u naše tijelo. Vjerujem da je ipak dovoljno sunčeve energije ostalo u bilju koje je raslo na suncu.

zimski macerat

Biljke za ovaj macerat ubrala sam sama, osim dvije, koje sam kupila, matičnjak i lavandu. Za svo bilje koja sam sama ubrala sigurna sam da je raslo na suncu i nije tretirano kemikalijama. Svo bilje korišteno je suho, tako da ne bi trebalo biti problema s kvarenjem macerata.

 

Učinak kreme je višestruk, upravo zbog bilja u maceratu. Svaka od njih pomaže na svoj način. Krema kožu čini glatkom i mekom, izglađuje bore, pomaže kod kožnih problema (lišajeva, tvrde i ispucale kože).

I macerat i krema mogu služiti za masažu, kako tijela, tako i lica.

zimski macerat

Recept za macerat

 • trputac, list – 1
 • kamilica, cvijet – ½
 • kadulja, list – 1
 • matičnjak, list – 1
 • kantarion, cvijet – 2
 • neven, latice – ½
 • stolisnik, cvijet – 1
 • ½ litre domaćeg maslinovog ulja

 

Zahvatite bilje i zatvorite šaku – to je 1 šaka, mjera u ovom receptu, pola šake odmjerite otprilike.

Bilje stavite u staklenku širokog otvora i zalijte uljem. Pomiješajte. Zatvorite bocu. Stavite ju na toplo mjesto. Neka stoji barem 3 tjedna, odnosno toliko da ulje promijeni boju i da bude bistro. Povremeno pomiješajte.

Nakon 3-4 tjedna macerat procijedite i spremite u tamnu bocu.

 

zimski macerat

Krema za ljepotu

 • 50 ml zimskog macerata
 • 5-10 g pčelinjeg voska
 • 20 ml aloa vera gela

 

Ulijte macerat u malu posudu, dodajte vosak i zagrijte na kratko na laganoj vatri. Čim se vosak počne otapati, isključite dovod topline. Miješajte dok se vosak ne otopi. Kad ulje bude samo toplo, umiješajte aloa vera gel, žlicu po žlicu. Kremu stavite u lončiće i kad se ohladi, zatvorite.

zimski macerat

29.01.2019.

Piše: Sanja BregovićOcijenite ovo:

prosjek 5.0 (3 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/12