Zaštitna krema za lice

Zaštitna krema za lice

Ova krema je nevjerojatno nježna za kožu. Brzo se upija i kožu čini glatkom, mekom i vlažnom. Štiti od hladnoće, a ima i blagi zaštitni faktor. Namijenjena je normalnoj i mješovitoj koži, mada ju koristi i moj suprug, koji ima masnu kožu. Nisam primijetila da mu je masnija od te kreme ili da mu se bilo što pojavljuje na koži lica.

 

Koristim ju već par mjeseci i koža mi je glatka i meka, bez iritacija. Moja koža je normalna do masna, predjeli oko nosa su mi nešto masniji od samih obraza, ali ta krema ih nije učinila masnijima.

 

Svoje kreme koristim već nekoliko godina, mijenjam ih prema godišnjim dobima, također i prema zahtjevima svoje kože. Uz zaštitnu kremu za lice koristim i svoju kremu za njegu kože oko očiju, odstranjivač šminke i losion od ružinih latica. Ponekad si napravim masku od gline ili neku voćnu masku, otprilike jedanput tjedno. Nemam ni mitesere, ni akne, ni začepljene pore. Vjerujem da je za to zaslužna i ketogena prehrana (HFLC), prehrana s dovoljno dobrih masti koje iznutra vlaže kožu. Uz to pijem 2,5 do 3 l vode dnevno. Bez dovoljno tekućine koža postaje suha, tanka i naborana. Koži je također potrebno i sunce, uz dobre masti i vodu. Ta tri elementa trebamo svakodnevno.

Sastojci

Zaštitna krema za lice

Priprema

Sve sastojke staviti u malu posudu i zagrijavati na niskoj temperaturi, dok se svi sastojci ne otope. Posebno treba paziti da se sastojci ne zagriju previše, da se ne uništi ljekovitost biljaka i ulja. U topla ulja umiješati aloa vera gel i gel od crvenih algi. Miješati par minuta dok se krema ne zgusne i posvijetli. Uliti kremu u posudicu. Za jedno korištenje potrebno je vrlo malo kreme, možda za zrno graška, dovoljno za lice i vrat.

 

Neke sastojake izradila sam sama, a to su macerat raznog bilja u kokosovom ulju i macerat ružinih latica u maslinovom ulju. Bilje za macerat u kokosovom ulju ubrala sam u svojem vrtu i u vrtu svoje mame i svekrve, sve čisto i bez pesticida i sličnog. Kakao maslac daje kremi poseban, ali nježan miris po čokoladi.

 

Kakao maslac je sirovina za izradu čokolade, blijedo žućkaste je boje i krut na sobnoj temperaturi. Koži daje mekoću. Lanolin koži daje vlagu. Aloa vera gel obnavlja stanice kože, vlaži i hladi.

 

Krema se može koristiti i za njegu kože oko očiju, također za njegu ruku.

Piše: Sanja Bregović