Vinski gulaš
Zaista volim vinski gulaš i uvijek mi je bitno da ispadne savršen. Ovo je nezaobilazno zimsko jelo. Sve je u jednom tanjuru i najoptimalnije obnavlja energiju i istrošenost zimi. Puno je verzija ovog jela. Razlikuju se od pripreme do izbora mesa.
U mojoj verziji koristim isključivo junetinu. Kupujem juneću plećku (prednja lopatica). Meso je nešto mekše i lako se očisti od vezivnog tkiva. Čišćenje i rezanje mesa na kockice je uvijek najdosadniji posao.
Sastojci
- 1 kg juneće plećke
- 4 - 5 luka
- 3 - 4 režnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1/2 korijena celera
- 6 - 7 većih krumpira
- 2 žličice slatke paprike
- 1/2 žličice tucane ljute paprike
- 1 žličica dimljene paprike
- sol i papar
- 3 - 4 lovorova lista
- 3 dl crnog vina
- 1 konzerva pelata
- 2 žlice koncentrata rajčice
Kockice mesa popržite na minimalno ulja. Kada ubacite kockice na ulje, neko vrijeme nemojte dirati meso. Bitno je da se uhvati fina korica. Čak ako se i dijelovi tih kockica počnu karmelizirati, to je poželjna pojava jer daje fini okus. Ako stalno vrtite i miješate meso, meso neće dobiti lijepu boju i bit će više dinstano nego pečeno. Također, primijetila sam da se kod većine mesa stvara dosta one ružne pjene. Tu tekućinu i pjenu izbacite kako bi se meso više peklo, a manje dinstalo.
Meso izvadite van i na isto ulje pržite sitno isjeckan luk, naribanu mrkvu i celer. Dodajte sve začine: paprika (slatka, tucana, dimljena), lovor, sol, papar, češnjak. Povrće se ne smije nimalo paliti, pa po potrebi podlijevajte vodom. Povrće treba što više mučiti kako bi se što više raspalo i pretvorilo u kašu. Vratite meso i nastavite po potrebi podlijevati tekućinom. Dodajte narezane kockice krumpira i također što duže mučite podlijevajući s vinom. Nakon što alkohol ispari, dodajte sve rajčice i potrebnu količinu vode. Kuhajte na niskoj temperaturi barem sat i pol. Dugotrajnim kuhanjem topi se kolagen iz mesa i zato meso postaje sve mekše. To je učinak koji želite postići. Aroma vina i rajčice daju upečatljivi okus ovom jelu. Krumpir i povrće će dati potrebu gustoću ovom jelu.
Uvijek se iznenadim koliko je to jelo ukusno. Ovo jelo obično radim za više dana i čini mi se da je drugi ili treći dan još i ukusnije.
Piše: Sunčica Pećnjak