Vanilin roščići

Obožavam vanilin roščiće ili kiflice. U tom receptu je sve super osim brašna koje je danas zagađena i izmanipulirana namirnica. Problem je i rafinirani bijeli šećer kojeg treba što više zamjenjivati nerafiniranim oblicima.

 

U zadnje vrijeme sam prilično proučavala proso kao namirnicu. To je bezglutenska namirnica blago slatkastog okusa i orašaste teksture. Čini mi se idealnom upravo za slatka jela. Osim toga, proso je žitarica koja se normalno uzgaja u našem podneblju. Lako se pronalazi, a mislim da će i potražnja za tom namirnicom sve više rasti. Proseno brašno nisam uspjela pronaći u dućanima zdrave hrane. Međutim, pronašla sam da na glavnoj tržnici u Zagrebu postoje štandovi u zatvorenom dijelu koji prodaju sve vrste domaćih žitarica. Kažete da želite proseno brašno i sutradan će vas čekati svježe samljevena pošiljka tog brašna. Melju sve vrste žitarica i uvijek dobivate svježe brašno. Kako je bio već Božić nisam stigla naručiti proseno brašno na tim štandovima, ali sam se snašla na drugi način. 

vanilin kiflice

Sastojci

 • 400 g prosenog brašna
 • 150 g oraha
 • na vrh noža soli
 • 3 žlice smeđeg šećera
 • 150 g maslaca
 • 1 jaje
 • prirodni ekstrakt vanilije (u prahu ili otopini)
 • 2-3 žlice javorovog sirupa
Preljev
 • 1 žlica maslaca
 • 1 žlica kakaa
 • 2-3 žlice javorovog sirupa

vanilin roščići

Proso sam jednostavno samljela u mlincu za kavu. Dobila sam fino i svježe proseno brašno. Nije tako fina i sitna struktura kao kod kupovnog brašna, ali to za kiflice nije niti bitno. Čestice prosenog brašna imaju neku svoju prirodnu ljepljivost što je još jedna odlična karakteristika u izradi kolača.

vanilin roščići

Pomiješajte suhe sastojke i dodajte maslac narezan na listiće. Utrljajte maslac u suhe sastojke. Jaje možete posebno izmutiti i dodati mu javorov sirup, vaniliju. Idući put ću pokušati izbaciti jaje iz recepta jer mislim da je smjesa dovoljno ljepljiva. Na kraju pomiješajte sve sastojke. Oblikujte roščiće i stavite peći na masni papir. Roščići su inače tamniji, pa je teže primijetiti promjenu boje. Čim počnu mijenjati boju, gotovi su.

 

Na blagoj vatri otopite maslac, kakao i javorov sirup. Krajeve ohlađenih roščića uronite u preljev i ohladite.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/15