Ulje za brže tamnjenje

Obožavam sunce na sve načine i u svako godišnje doba. Ljetno sunce, naravno, daje najviše. Ako ste na plaži ili se negdje sunčate, omogućava vam brončanu boju, a koža vam tako pokazuje kako sve slabije sintetizira D vitamin. Bez UV zraka nema tamnjenja, nema ni dovoljno D vitamina. Za sintezu D vitamina potrebno je jako sunce i kolesterol (koji je također ocrnjen kao najveći neprijatelj zdravlju, a od životne je važnosti za čovjeka).

 

Nikad, ali stvarno nikad, neće mi biti jasno zašto se bojati sunca, tko je izmislio alergiju na izvor života! Alergija na sunce ne postoji, usudim se to tvrditi, postoji alergija ili na preparate koje koristite u njezi kože ili alergija na hranu koju jedete, tj., na neke namirnice. Sunce to samo izvuče na površinu.

 

Ako ste bijele puti, nedostaje vam D vitamina, to je prvi pokazatelj. Razni bolovi u tijelu sigurniji su pokazatelj nedostatka. Sve što se pojavljuje u medijima protiv sunca, o korištenju visokih zaštitnih faktora, umjesto boravka u hladu kad je sunce najjače, spominjanje raka kože vezano uz boravak na suncu nekako mi vuče na isplanirano izazivanje nepotrebnog straha kod ljudi. Na žalost, uspijeva se u tome. Nas, borce za suprotno, ismijava se i čudi nam se. Počnu se brinuti za nas, jer, pazi da ne dobiješ rak! Sunce je opasno! Ja sve suprotno od većine, nije da volim rizik, nego jednostavno ne vjerujem svemu tome u medijima, osjećam averziju prema nečemu za čim ide masa. Ipak, sve je više tekstova o dobrobiti sunčanja, sve više spominju to mnogi autori, koji i sami to primjenjuju (dr Marcola, Masti koje život znače).

 

Bez zaštitnog faktora, osim prirodno sadržanih u uljima koja koristim, sunčam se više od 10 godina. Koristim samo svoje losione i kreme, no, uključim ponekad i neke kupljene akceleratore tamnjenja, radi eksperimenta prvenstveno. Pritom jako pazim na sastojke. Držim u ruci bočicu i čitam, u stanju sam tako stajati pred policom i deset minuta i čitati. Također sam sigurna da je hrana koju jedem podloga za zdravu preplanulost, a to su prvenstveno dobre masti. 10 godina dug je period, mogla bih izvesti i neke zaključke, usporedbe. Za to bih trebala više prostora. Ukratko, lako tamnim, što prije nije bio slučaj. Boravkom na suncu koža mi postaje napetija i glađa, bore se smanjuju,a ne, kako se misli, da nastaju. Pjegice po licu, koje sam znala imati tokom i nakon sunčanja, više se ne pojavljuju, ni jedna, ni malo. Pretpostavljam da je to bilo povezano s kremama koje sam koristila.

 

Tako je nastalo i ovo ulje za sunčanje, nakon što mi je stigla reklama za ulje, cijenom ne baš jeftino i onda sam pomislila da ga izradim sama. Kupovna ulja sadrže i neke tvari koje mi se ne sviđaju, neke vrste alkohola, recimo. Osim nekoliko ulja u sastavu, ja sam dodala i svoje macerate. Možda bi se ulja mogla zgusnuti voskom i imati maslac. Ulje se može koristiti za njegu tijela nakon tuširanja, također i par dana prije sunčanja, kao priprema kože za sunce.

 

Na plaži je idealno za korištenje nakon izlaska iz vode, nanijeti ga na još vlažnu kožu, tada koža ne ostaje masna. Za one koji već imaju neku boju, ulje se može koristiti i na malo jačem suncu, tada bolje potiče tamnjenje. Netom nakon nanošenja ulja koža djeluje masno, no, treba pričekati par minuta, tada se ulje upije i ostavlja kožu mekom.

ulje za sunčanje

Sastojci

  • 15 g kokosovog ulja, ekstra djevičanskog – hidratizira, obnavlja
  • 15 g kakao maslaca – štiti, vlaži, pospješuje tamnjenje, daje ulju miris po čokoladi
  • 15 g avokado ulja, hladno prešanog – obnavlja, pospješuje tamnjenje
  • 10 g ulja konoplje – obnavlja, pospješuje tamnjenje
  • 10 g orah macerata – pospješuje tamnjenje, obnavlja
  • 10 g ulja pšeničnih klica – sadrži E i A vitamin, važne za kožu, obnavlja stanice kože
  • 5 g jojoba ulja – hidratizira, štiti
  • 5 g bademovog ulja, hladno prešanog – obnavlja i hrani kožu
  • 5 g macerata smilja – štiti, obnavlja, ublažava upalne procese u/na koži

Izrada  

Zagrijati kokosovo ulje i dodati kakao maslac, on je u krutom stanju, kao i kokosovo ulje. Čim se kakao maslac otopi, prestati zagrijavati. Dodati sva ostala ulja i pomiješati. Ohlađenu smjesu uliti u bočicu sa slip čepom, a može i s pumpicom. Čuvati na sobnoj temperaturi.

 

Bademovo ulje može se zamijeniti nekim drugim sličnim uljem, recimo uljem ploda divlje ruže, arganovim uljem, uljem kamelije, makadamije ili nekim drugim uljem, najbolje hladno prešanim.

ulje za sunčanje

Način upotrebe  

Nanositi malu količinu ulja na lice i tijelo poslije tuširanja/za vrijeme sunčanja. Ulje ne sadrži visoki zaštitni faktor i pospješuje tamnjenje i dobivanje brončane boje na suncu. Nije za one koji su tek krenuli na sunce. Sadrži prirodni zaštitni faktor, sadržan u uljima, možda 8 najviše. Koristi li se za njegu kože, najbolje ga je nanositi na još vlažnu kožu.

Varijacija recepta 

Napravila sam i mješavinu s aloa vera gelom, no, gel se razdvaja. Prije upotrebe potrebno je bočicu dobro protresti. Takvo ulje hladi kožu, dobro se upija, aloa vera obnavlja stanice kože. Količina gela je po izboru, ja sam stavila 30 g.

Piše: Sanja Bregović