Topli postupak izrade sapuna

Prije upuštanja u topli postupak bilo bi dobro da ovladate osnovnim postupkom izrade sapuna (hladni postupak). Suština toplog postupka je u tome da saponifikaciju dovršavate kuhanjem, a ne sušenjem kao kod hladnog postupka. Hladan postupak je bolji u smislu da visoko vrijedni sastojci ulja ostaju očuvani i da se ne uništavaju termičkom obradom. U slučaju izrade tekućih sapuna morate primijeniti topli postupak. Ove slike i proces je zapisan upravo prilikom kada sam izrađivala tekući sapun. Sapuni pripremljeni toplim postupkom su odmah spremni za upotrebu.

 

Topli i hladni postupak su sasvim isti do trenutka kada izmješate otopinu lužine i destilirane vode. Kod toplog postupka već miješanje možete obaviti u inox loncu u kojem ćete kuhati. To znači da pripremljena i izvagana ulja odmah stavljate u inox lonac za kuhanje i na to dodajete otopinu lužine. Znači, otopinu dodajte u ulja, a ne obrnuto. Pri tome ne morate čekati izjednačavanje temperature kao kod hladnog postupka, jer se sve ionako dalje kuha. Sa štapnim mikserom se trudite dobiti jednoličnu i homogenu smjesu. Smjesa će postati kremasta i polako će se zgusnuti. Kada postignete "trag" spremni ste za kuhanje. Lonac u kojem ste pripremili sapunsku smjesu sada stavljate kuhati u lonac s vodom.

Za topli postupak trebate imati dva lonca za kuhanje na pari. Razina vode u većem loncu mora biti do razine sapunske smjese u manjem loncu.

 

Topli postupak izrade sapuna

 

topli postupak izrade sapuna

Tokom kuhanja najprije ćete imati situaciju kada će slobodna ulja plivati po površini. Povremeno miješajte. Shvatila sam da se miješanjem pomaže i ubrzava saponifikacija. Čak sam povremeno cijelu smjesu izmješala sa štapnim mikserom. To sam mogla jer sam ovom prilikom izrađivala tekući sapun koji inače sadrži duplo više destilirane vode, pa je rjeđi. Kod krutih sapuna ćete morati ručno miješati. Eventualno možete upotrijebiti mikser.

Slobodnih ulja će biti sve manje. Različita ulja se različito saponificiraju i trebaju različito vrijeme. Točno vrijeme kuhanja ne možete znati točno jer ovisi o uljima. Jedino po čemu možete znati da ste gotovi je test. Jezikom probate liznuti mrvicu sapunske smjese. Ako vas strese neugodan osjećaj, saponifikacija još nije gotova. Kad možete liznuti bez stresnog osjećaja, onda je to gotovo. Ovu smjesu sam kuhala otprilike sat i pol.

Kada imate gotovu smjesu, trenutak je za dodavanje mirisa boja i svega što ste naumili. Sapuni izrađeni toplim postupkom u ovom smislu imaju veliku prednost u odnosu na sapune dobivene hladnim postupkom. Pri tome mislim na biljke koje vam mogu poslužiti za dobivanje boje, a koje inače u dodiru s lužinom reagiraju i obično rezultiraju nekom čudnom i neočekivanom bojom. Kako je u ovom slučaju saponifikacija gotova i nema nepokrivene lužine, možete slobodno dodavati biljke i mirise.

05.08.2019.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 4.0 (3 glas(a)/ova)Naravno, glicerin poboljšava svojstva sapuna u smislu nježnosti prema koži. Uvijek je poželjan sastojak. Ne treba pretjerivati jer će sapun postati premekan.

Dali se može u kuhani sapun dodat glicerina

Sapunski kalkulator je program koji uvijek izračunava isto ako su mu parametri isti. Ako ste pogriješili u količinama lužine i tekućine, sapun ne možete više ispraviti.

Ja sam pravila sapun hladnim postupkom. Ne znam sta se desilo, ali prilikom racunanja u soapcalc, izracunao mi je manje NaOH i manje vode. Sapun je bio jako mekan a nisam znala zasto. Ponovo sam unela podatke u soapcalc i sada mi je izracunao oko 50 g vise NaOH i oko 100g vise vode. Da ne bih bacila sapun, mislila sam da ga zavrsim toplim postupkom. Da istopim sapun i da dodam koliko jos treba NaOH i vode. Molim Vas za savet. Hvala

Lastavica, u tom slučaju sapun bi vam uništio kožu, jer bi njegov ph bio previše lužnat.

pitanje , što bi se desilo ako bi bilo malo više sode od određene mjere ? s štovanjem lastavica

poštovanje Gazdarici ! i svi komplimenti !!! imam pitanje ;

Ne radi se o omjeru količine ulja. Morate imati točan recept za izradu sapuna. Pročitajte detaljne upute za hladni postupak jer je početni dio procesa sasvim isti kao i u toplom postupku.

mozete li mi rec omjer kolicine ulja koji ste stavljali.....i dali se ova smjesa razrijediva s destiliranom vodom,s obzirom da je ova smjesa pregusta za tekuci sapun....hvala

Pozdrav,zanima me da li mogu koristiti mlijeko i druge stvari umjesto destilirane vode? I kad mogu dodati glicerin? HvalaVam :)

imam pitanje,,,,na trecoj sliki gotova smjesa izgleda puno gusta ...kako to dalje ljevati u kalup...hvala

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/15