Topli postupak izrade sapuna

Prije upuštanja u topli postupak bilo bi dobro da ovladate osnovnim postupkom izrade sapuna (hladni postupak). Suština toplog postupka je u tome da saponifikaciju dovršavate kuhanjem, a ne sušenjem kao kod hladnog postupka. Hladan postupak je bolji u smislu da visoko vrijedni sastojci ulja ostaju očuvani i da se ne uništavaju termičkom obradom. U slučaju izrade tekućih sapuna morate primijeniti topli postupak. Ove slike i proces je zapisan upravo prilikom kada sam izrađivala tekući sapun. Sapuni pripremljeni toplim postupkom su odmah spremni za upotrebu.

 

Topli i hladni postupak su sasvim isti do trenutka kada izmješate otopinu lužine i destilirane vode. Kod toplog postupka već miješanje možete obaviti u inox loncu u kojem ćete kuhati. To znači da pripremljena i izvagana ulja odmah stavljate u inox lonac za kuhanje i na to dodajete otopinu lužine. Znači, otopinu dodajte u ulja, a ne obrnuto. Pri tome ne morate čekati izjednačavanje temperature kao kod hladnog postupka, jer se sve ionako dalje kuha. Sa štapnim mikserom se trudite dobiti jednoličnu i homogenu smjesu. Smjesa će postati kremasta i polako će se zgusnuti. Kada postignete "trag" spremni ste za kuhanje. Lonac u kojem ste pripremili sapunsku smjesu sada stavljate kuhati u lonac s vodom.

Za topli postupak trebate imati dva lonca za kuhanje na pari. Razina vode u većem loncu mora biti do razine sapunske smjese u manjem loncu.

 

Topli postupak izrade sapuna

 

topli postupak izrade sapuna

Tokom kuhanja najprije ćete imati situaciju kada će slobodna ulja plivati po površini. Povremeno miješajte. Shvatila sam da se miješanjem pomaže i ubrzava saponifikacija. Čak sam povremeno cijelu smjesu izmješala sa štapnim mikserom. To sam mogla jer sam ovom prilikom izrađivala tekući sapun koji inače sadrži duplo više destilirane vode, pa je rjeđi. Kod krutih sapuna ćete morati ručno miješati. Eventualno možete upotrijebiti mikser.

Slobodnih ulja će biti sve manje. Različita ulja se različito saponificiraju i trebaju različito vrijeme. Točno vrijeme kuhanja ne možete znati točno jer ovisi o uljima. Jedino po čemu možete znati da ste gotovi je test. Jezikom probate liznuti mrvicu sapunske smjese. Ako vas strese neugodan osjećaj, saponifikacija još nije gotova. Kad možete liznuti bez stresnog osjećaja, onda je to gotovo. Ovu smjesu sam kuhala otprilike sat i pol.

Kada imate gotovu smjesu, trenutak je za dodavanje mirisa boja i svega što ste naumili. Sapuni izrađeni toplim postupkom u ovom smislu imaju veliku prednost u odnosu na sapune dobivene hladnim postupkom. Pri tome mislim na biljke koje vam mogu poslužiti za dobivanje boje, a koje inače u dodiru s lužinom reagiraju i obično rezultiraju nekom čudnom i neočekivanom bojom. Kako je u ovom slučaju saponifikacija gotova i nema nepokrivene lužine, možete slobodno dodavati biljke i mirise.

Piše: Sunčica P.