Zašto izrađivati sapun

Sapun je osnova higijene. Na osnovi sapuna možete izrađivati šampone, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe. To je prvotno bio moj motiv. Trebao mi je kvalitetan sapun za ostala higijenska sredstva. Tražila sam postupak izrade sapuna. Izrađivati sapune nije nešto što možete na brzinu naučiti i napraviti. Literature nema puno, pogotovo ne na hrvatskom. Na internetu se nalaze brojne radionice koje su vrlo skupe za ono što nude. Cijene se kreću od nekih 1000 do 2000 kn za nekoliko školskih sati. Postupak izrade sapuna traži malo truda i strpljivosti, međutim to i nije nešto što morate toliko platiti. Bila sam presretna kada sam naišla na Sandrin blog o izradi sapuna. To je bilo točno ono što sam tražila. Taj blog je bio moja početna točka i vjerujem da će mnoge potaknuti kao i mene. Nesebično je ponudila informacije koje je skupila iskustvom i čitanjem i pomogla mnogima da se ta priča o sapunima nastavi.

sapuni

Za izradu sapuna potrebna je određena priprema i čitanje o tom postupku. Ta faza traje određeno vrijeme. Kada već krenete, onda je to nešto u čemu uživate. Najprije krenete nabavljati pribor za koje mislite da će vam trebati. Počnete izrađivati vlastiti kalup i tako redom. Bit će pokušaja s kojima nećete biti zadovoljni, a bit će i onih koji će vas motivirati da nastavite dalje. Sigurno ćete nastaviti dalje, jer je izrada sapuna prekrasan i koristan hobi.

 

Sapun s kojim niste zadovoljni uvijek možete istopiti i napraviti neki drugi sapun na bazi neuspjelog. Nikad ne morate baciti sapunsku smjesu ako niste zadovoljni. Smjesa se uvijek da popraviti i iskoristiti na neki način.

 

Predivno je kada isprobate vlastiti sapun i shvatite koliko je to kvalitetnije od kupovnih sapuna. Izmišljate recepte koji pašu vašem ukusu i zadovoljstvu nema kraja. Sapuni domaće izrade bolje peru, bolji su za kožu jer prirodno sadrže glicerin. Procesom saponifikacije nastaje sapun i glicerin. Glicerin se u industriji izlučuje iz sapuna jer je potreban za mnoge kozmetičke proizvode. Kupovni sapuni su puni kemijskih dodataka i sintetskih mirisa i nemaju veze s onim što vi doma možete sami napraviti. Domaći sapun baza je za ostala higijenska sredstva koja možete napraviti. Time postižete kvalitetu i osiguravate da ne trujete kožu kemikalijama. To sve postižete sa malo novaca. Sve su to razlozi zbog kojih sam počela izrađivati sapune.

 

Izrada sapuna može biti skup hobi ako koristite skupe sastojke, ali isto tako sastojke možete prilagoditi svojim financijama i dobiti kvalitetan sapun za puno manje novaca nego što bi ga kupili. Odvojite jednom mjesečno malo vremena i od jedne runde izrađenog sapuna mirni ste sigurno i do dva mjeseca. To ne radite često, a kada radite, ustvari se zabavljate i igrate, a uz to imate i korist.

Piše: Sunčica P.