lužineNatrijev hidroksid, NaOH

Natrijev hidroksid, natrijeva lužina, kaustična soda su nazivi koji se koriste za ovaj spoj kemijske formule NaOH. To je otrovna i nagrizajuća lužina koju inače možete naći u sredstvima za odčepljivanje odvoda. Za izradu sapuna nikada tu lužinu ne kupujete u tom obliku. Za izradu sapuna kupujete NaOH čistoće 98 - 99% u obliku listića ili granulama. Granule i listići se otapaju u vodi i pri tome se oslobađa velika količina topline čak i do 95º C. Reagira s aluminijem, nagriza staklo. Ne reagira s plastikom i željezom pa sve posude i pribor moraju biti plastične ili od nehrđajućeg čelika – inoxa.

 

Opasnosti

NaOH je otrovna i nagrizajuća lužina, izaziva opekotine, ozljede i trajne ožiljke, nadražuje pluća i oči i može dovesti do sljepila. Ako se popije može doslovno spržiti želudac. Ne postoji protuotrov ako dođete u kontakt s lužinom. Zato morate biti disciplinirani i apsolutno uvijek se pridržavati određenih pravila zaštite i rukovanja. Nema iznimke i uvijek morate koristiti zaštitna sredstva.

Zaštitna sredstva i zaštitne mjere

Tijekom cijelog procesa izrade sapuna, od samog početka pa sve dok sapun ne izlijete u kalup, trebate imati zaštitna sredstva. To znači da na rukama morate imati:

gumene, zaštitne rukavice

gumene naočale, koje su sasvim zatvorene (nisu dovoljne dioptrijske)

zaštitnu odjeću i obuću:  duge rukave, duge nogavice, zatvorenu obuću

 

Kada otapate sodu u vodi, to obavezno radite vani, na balkonu ili pokraj prozora. Prilikom otapanja razvijaju se otrovni plinovi. Pri tome zadržite dah i što više se udaljite, da ne bi udisali otrovne pare. Dok god se soda otapa, razvija se toplina i otrovni plinovi. Kada temperatura prestane rasti, to znači da je soda odreagirala i nemate više plinove.

Djecu obavezno udaljite i ne puštajte ih u radni prostor gdje se odvija ovaj proces. Osim toga sodu spremajte na mjesta gdje djeca ne mogu do nje, a ostale ukućane upozorite s opasnostima.

 

U blizini treba imati bocu bijelog octa kojim se neutralizira eventualno kapnuta otopina NaOH. U slučaju većeg izlijevanja obavezno potražiti liječničku pomoć.

Posude i pribor

  • - Koristiti plastične ili inox posude jer NaOH s njima ne reagira. Ne koristiti aluminijske ili bakrene posude

  • - Posude i pribor koji se koristi za izradu sapuna NIKADA ne koristiti za pripremu hrane

  • - Plastične posude birati tako da mogu izdržati visoke temperature

  • - Za kuhaču je bolje koristiti plastičnu. Drvena se dosta brzo deformira i upije tekućinu pa kada se osuši puna je kristalića sode.

  • - Pribor perete i održavate octom i vodom

  • Rukovanje sa sodom

Dva su pravila koja morate poštovati. Prvo pravilo je izuzetno važno.

 

Uvijek sipati sodu u vodu, nikada obrnuto jer može doći do burne reakcije!!!

 

Otopinu NaOH i vode ulijevati u ulja, ne obrnuto

Gdje kupiti NaOH

NaOH je opasna lužina i normalno je da se teško nabavlja. Kada sam počinjala sa sapunima prvu kilu NaOH sam nabavila preko Njuškala i koštala je 40 kn kilogram + poštarina. Kasnije sam našla prodavaonicu koja prodaje razne komponente za izradu kozmetike, sapuna, eko deterdženata...Kao stvoreno za mene. Zove se Nanoteh i nalazi u Zagrebu, Zagorska ulica. Čini mi se da je koštalo nešto manje od 30-ak kuna. Tamo sam kupila i kalijevu lužinu, KOH. Ona je još agresivnija od NaOH. Razvija veće temperature i koristi se za izradu tekućih sapuna. U Nanoteh-u možete dobiti koji savjet i pomoć. Gospodin koji prodaje, stvarno je ljubazan i od pomoći. Koliko čujem sodu možete kupiti i u Keming-u. To je malo skuplji dućan i ne sviđa mi se previše.

Piše: Sunčica P.