Prirodni sapuni vs kemijski

Glavno oružje kozmetičke industrije protiv prirodnih sapuna je da kod prirodnih sapuna ne valja prelužnati pH. Vidi članak o pH-u prirodnih sapuna. Stajalište kozmetičke industrije je da pH sapuna mora biti što bliži pH kože. Koža generalno ima pH oko 5.5, a mjestimično i kiseliji, oko 4.7. Koža stvara kiselu sekreciju ili zaštitni omotač koji štiti naše tijelo od bakterija i gljivica. To je prva barijera i obrana našeg tijela. Lužnata sredstva prilikom čišćenja uništavaju taj kiseli sloj jer na taj način čiste. Glavna strategija kozmetičke industrije je da prirodni sapuni nisu dobri jer njihova lužnatost uništava kiseli omotač kože i time stvara uvjete za prodor bakterija. To je samo djelomična istina.

 

Čim sam nabavila pH listiće, išla sam provjeriti pH svojih sapuna, ali i pH kupovnih sapuna i šampona (vidi sliku). Svi moji sapuni su imali pH 10. Kupovni tekući sapuni su bili pH 8. Kupovni šamponi su bili PH 8 i 7. Istina je da kupovni sapuni i šamponi imaju bolje izbalansiran pH. To je, međutim, samo dio istine. 

sapuni koji to nisu

Nizak pH, odnosno mogućnost da se pH faktor fino izbalansira ovisno o potrebi, je jedini i ne baš toliko čvrst argument protiv prirodnih sapuna. Uopće ne čudi što su se kozmetičke industrije uhvatile tog faktora kao gotovo najvažnijeg svojstva kozmetičkog proizvoda. Stalno ste mogli vidjeti kako se ističe slogan "pH neutralan", "nježan za kožu". Nigdje vam nisu rekli da su taj nježni pH uspjeli dobiti upotrebom jeftinih, sintetičkih deterdženata, da su umiješali hrpu aditiva, konzervansa i bojila. Nigdje nisu rekli da zapravo nitko ne zna kako sve te kemikalije dugoročno djeluju na organizam. Puno je veća šteta od svih tih kemikalija nego što će vam ikad napraviti prirodni sapun s većom pH vrijednosti. 

 

Naravno, da bih ovo tvrdila, analizirala sam sastojke kupovnih sapuna. O tome možete pročitati sve u članku "Vi kupujete sapun, ali to nije sapun ?!". Ispostavilo se da kupovni tekući sapuni uopće nisu sapuni. To su sidenti ili sintetički deterdženti. Na boci takvog proizvoda nalazi se naziv "Tekući sapun". To je prevara i način da ne odbiju kupce. Ako vi dok kupujete mislite da kupujete tekući sapun, onda je dobro. Kada bi napisali "Sintetički deterdžent", što bi bilo ispravno, pola kupaca bi pobjeglo glavom bez obzira. Eto, takva vam je kozmetička industrija. Kruti kupovni sapuni su nešto boljeg sastava jer su oni često smjesa sapuna i deterdženata, ali opet s gomilom primiješanih kemikalija. Uglavnom, kada proanalizirate sve te sastojke, proći će vas volja za kupnjom bilo kakve umjetne kozmetike. Kada shvatite na koji način razmišljaju kreatori tih kozmetičkih proizvoda, shvatit ćete da ništa od toga ne želite.

 

Jedna situacija iz vlastitog iskustva je bila zanimljiva. Suprug je imao ekcem na rukama i sumnjao je da mu tekući sapun iritira kožu. Prestao je koristiti kupovni tekući sapun s pH 8. Počeo je koristiti isključivo prirodne sapune koji su do jednog imali pH 10. Nakon nekog vremena koža mu se na rukama lijepo oporavila. Očito je da taj famozni pH nije odlučujući faktor vrednovanja kvalitete sapuna. Naravno, pH mora biti u granicama između 7 i 10 da bi uopće bio prikladan za kožu. Najvažniji faktor vrednovanja su sirovine od kojih je sapun izrađen. Od sintetskih spojeva naprosto ne možete dobiti humano sredstvo za njegu i higijenu koje u sebi ne skriva potencijalne posljedice na organizam. Sintetsko sredstvo može biti jeftino i može biti učinkovito u čišćenju, ali nikad ne može biti prirodno i po mjeri za čovjeka.

Danas se isključivo držim vlastito izrađenih sapuna koji imaju viši pH. Visoki pH prirodnih sapuna se može donekle ublažiti određenim postupcima i napraviti da paše pojedinim tipovima kože. Sve o pH prirodnih sapuna pročitaj u članku "pH prirodnih sapuna". Ručno izrađeni sapuni su lužnati. Nema načina da kod prirodnih sapuna dobijete neutralni pH, a pogotovo ne kiseli. Normalna pH vrijednost prirodnih sapuna je između 8 i 10. Kada sapun ne bi bio lužnat, onda to NE BI BIO SAPUN. Osnovna odlika sapuna je upravo lužnatost koja je potrebna da bi sapun dobro čistio prljavštinu i masnoću. Što je sapun manje lužnat, to slabije čisti. Koža stvara kiseli omotač koji treba povremeno očistiti od masnoća, prljavštine i bakterija. Najefikasniji način čišćenja kisele površine je blago lužnato sredstvo. Ispravno napravljeni prirodni sapuni s pH između 8 i 10 neće učiniti nikakvu štetu. Oni su čak poželjni! Nakon pranja lužnatim sapunom, koža odmah počinje obnavljati svoj kiseli sloj i unutar 15 do 30 minuta kiseli omotač je potpuno obnovljen. Ne postoji medicinski razlog tražiti niži pH sapuna.

Uz takvo obilje prirodnih higijenskih i kozmetičkih alternativa nema razloga zaglibiti u jeftine, sintetske i nedokazane opcije. Vjerujem da će prirodni sapuni i kozmetika u konačnici postati jedina opcija. Prirodna kozmetika nije privilegija bogatih kao što se želi nametnuti. Sve više ljudi izrađuje prirodne sapune i kozmetiku. Budite i vi među njima!

Piše: Sunčica P.