Kako sapun čisti?

Sapun nas čisti stoljećima, ali malo tko razumije što se ustvari događa. Kada vam je sapun važna namirnica u kućanstvu i oslanjate se na nju, mislim da je važno raščistiti s principom na koji sapun čisti. Princip čišćenja leži u molekularnoj strukturi vode, ulja i sapuna.

 

Voda je bipolarna molekula. Jedan od njenih krajeva, dva atoma vodika, pozitivno je nabijen; drugi kraj, atom kisika, negativni je. Ova bipolarna priroda daje vodi svojstvo kohezije odnosno međusobne privlačnosti između molekula vode. To se svojstvo najviše uočava kada se čaša za piće napuni vodom do samog vrha. Voda je zapravo stoji iznad ruba bez prolijevanja. Međusobna privlačnost molekula vode čini vodu nespojivu s uljem. To je zato što ulje ima električni naboj koji je ujednačen. Kod ulja ne postoje pozitivni i negativni polovi molekule. Da bi se voda i ulje povezali, potrebna je tvar koja sliči i vodi i ulju - djelomično polarna, djelomično nepolarna. Ta tvar mora biti posrednik između vode i ulja. Ta tvar je upravo sapun!

molekule sapuna

Tijekom saponifikacije, masne kiseline se kombiniraju s kaustičnim natrijem ili kalijem kako bi se oblikovala molekula sapuna. Jedan kraj ove molekule sastoji se od natrijeve ili kalijeve skupine koja "voli" vodu. Drugi kraj sastoji se od skupine masnih kiselina koja "ne voli" vodu. Ova molekula izgleda kao zmija, natrij (ili kalij) kao "glava" i masne kiseline kao "rep".

 

Što se događa kada se sapun doda u vodu? Masni repovi molekula sapuna žure na površinu kako bi izbjegli dodir s vodom i poravnali se u zraku. Ovo prekida površinsku napetost vode i uzrokuje širenje. Ako dodate malo sapuna na vrh prepune čaše vode, odmah će doći do prelijevanja izvan ruba čaše.

 

Što se događa kada se prljava tkanina ili ulja dodaju sapunici? Hidrofobni repovi žure do četica masnoće i postavljaju se tako da repovima okružuju česticu masnoće (kao na gornjoj slici). Hidrofilne glave ostaju u vodi. Ovi repovi djeluju kao sitni čekići koji se skidaju čestice masnoće. Tako okružene čestice masnoće generiraju veće kapljice koje voda može jednostavno odnijeti i isprati.

31.12.2018.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/10