Šupaljka

Latinski Corydalis cava

Porodica makovke, Papaveraceae

Narodna imena: karfulica, kokočica

Proljetna trajnica visine do 30 cm koja izrasta iz šupljeg gomolja. Po tom obilježju je i dobila ime. Na cvjetnoj stapki je smješten grozdasti cvat na kojem se nalazi 10 – 20 cvjetova. Vršni cvjetovi su zbijeni. Ostruga cvijeta podsjeća na kukmu kukmaste ševe, stoga latinski naziv roda Corydalis dolazi iz grčkog jezika, što u prijevodu znači kukmasta ševa. Kratko cvate u proljeće, od veljače do travnja i oprašuje se pomoću kukaca. U vrijeme cvatnje ubrzano koristi uskladištenu hranu, nakon čega nadzemni dio biljke nestaje. 

 

Šupaljku nalazimo na hranjivim tlima, najčešće u svijetlim listopadnim šumama, krčevinama i sl.  U Hrvatskoj je široko rasprostranjena, ali i zaštićena vrsta.

šupaljka

I gomolju i nadzemnim dijelovima biljke, koji se koriste u narodnoj medicini, utvrđena su brojna ljekovita svojstva, ali oni sadrže i neke otrovne tvari, pa pripravci od šupaljke već i u umjerenim dozama mogu izazivati smetnje u organizmu. Alkaloid bulbokalpin u odgovarajućim dozama se koristio za ublažavanje tegoba u osoba oboljelih od Parkinsonove bolesti. Odgovarajući proteini izolirani iz šupaljke djeluju povoljno u liječenju karcinoma vrata maternice. Ekstrakt iz listova je u nekih naroda vrlo cijenjen (Kina, Danska, Švedska). Koristi se za sniženje krvog tlaka ta za bolje pamćenje. Osim navedenih ljekovitih svojstava, određene tvari izolirane iz vrsta roda Corydalis izazivaju halucinogeno djelovanje u ljudi i životinja. Biljke zbog sadržaja alkaloida nisu jestive.

Piše: Sunčica Pećnjak