Šafran ili mrazovac

Proljetni šafran

Latinski Crocus vernus

Porodica perunike, Iridaceae

Narodna imena: proljetni podlesak, brnduška, brnduša, divlji šafran

Mrazovac

Latinski Colchicum autumnale

Porodica mrazovci, Colchicaceae

Narodna imena: brnduša, golotura, lukovik, oćun, vočak, baluška, pevčiga, podlesek, kaćunak

U šetnjama krajem zime dok je sve još golo i beživotno, među prvim cvijetićima susrećete upravo cvijetiće proljetnog šafrana. Proljetni šafran (Crocus vernus) koji nazivamo i divljim šafranom nije opasna biljka i u ovo doba godine nema otrovnih dvojnika s kojima biste ga mogli zamijeniti. Cvjetovi cvatu u rano proljeće, a mogu biti ljubičaste ili bijele boje. Cvijet se otvara danju za sunčanog vremena, traje 3-4 dana. To je jedan od prvih vjesnika proljeća koji već u veljači proviruje kroz snijeg.

proljetni šafran

pravi šafran

Pravi šafran ili Crocus sativus cvate u jesen. Cvijet ima ljubičaste cvjetove čije latice imaju uzdužne pruge. Svaki cvijet ima 3 crvenkasta tučka koji su dulji od latica, pa vire iz cvijeta. Šafran je najskuplji i najtraženiji začin na svijetu, poznat još kao i "crveno zlato". Začin se proizvodi od tučka koji se ručno vade iz cvijeta. Okus mu je mošusan i podsjeća na med, a zemljana i cvjetna nota daju mu određenu pikantnost. Cijenjena su i ljekovita svojstva ovog začina. Dodavanjem šafrana u jelo dajete jelu intenzivan okus i  jarko žutu boju. Ovu cijenjenu vrstu šafrana nećete pronaći kao samoniklu vrstu u našim krajevima.

Većina vrsta šafrana cvate u proljeće, međutim postoje i vrste koje cvatu u jesen. Pravi šafran (Crocus sativus) i Jesenski šafran (Crocus autumnalis) cvatu u jesen, a upravo je to doba cvatnje opasnog otrovnog dvojnika kojeg zovemo mrazovac (Colchicum autumnale).

mrazovac

Mrazovac je iz porodice ljiljana za razliku od šafrana koji je iz porodice perunika. Mrazovac cvate na jesen, uobičajeno u rujnu. U vrijeme cvatnje iz lukovice izraste samo cvijet, bez lišća. Ovo je vrlo karakteristično za mrazovac i otud i naziv “gola dama”, jer nema lišće u vrijeme cvatnje. Cvjetne stapke su blijedo roza-ljubičaste. Šafran ima puno manje i usko lišće. Lišće mrazovca je veliko, široko, naraste čak i preko 30 cm, dok lišće šafrana rijetko kad premaši 10 cm dužine. Mrazovac razvija lišće u proljeće pa ga berači mogu zamijeniti s lišćem divljeg luka. Mrazovac često i raste uz divlji luk pa treba zaista biti na oprezu. Mrazovac sadrži brojne toksične alkaloide od kojih je najpoznatiji kolhicin koji primjenu nalazi u genetskom inženjeringu. Zbog toga mrazovac nazivaju i biljnim arsenom. Cvijet mrazovca zaista sliči šafranu i lako se zabuniti. Cvijet mrazovca ima 6 prašnika, a cvijet šafrana 3.

U proljetno doba možete biti sigurni. U proljeće rastu samo šafrani. Rastu proljetni, divlji šafrani koji ne mirišu i nemaju okusa. Od njih se ne izrađuje skupocjeni začin i nemaju vrijednost u tom smislu. To su jednostavno divni proljetni cvjetovi koji među prvima cvatu i vjesnici su proljeća. Jednostavno su prekrasni i razveselit će vas.

proljetni šafran

Sasvim se možete opustiti i uživati u ovim predivnim prizorima.

proljetni šafran

Piše: Sunčica Pećnjak