Krema za lice

krema za lice

Krema je namijenjena za njegu suhe, ispucane kože, za sprečavanje nastanka bora, koži daje mekoću.

Može se koristiti kao krema za ruke, laktove i stopala, sadrži samo prirodne sastojke, nježnog je mirisa i vrlo povoljne cijene. Ruže i neven imam na vrtu i u dvorištu, a stolisnik je iz maminog vrta.

Sastojci

  • ružine latice
  • cvijet nevena – latice
  • stolisnik – cvijet i listići

ukupna količina biljaka – 30 g

 

  • 300 ml maslinovog ulja (domaćeg)
  • 10 g pčelinjeg voska
  • 5 kapi eteričnog ulja kadulje (radi mirisa)

Priprema

 

Udio svake biljke neka bude isti u ukupnoj količini. Idealno je da imate mirisnu ružu, netretiranu kemijskim sredstvima.

Sa stolisnika porežite cvjetiće, a listiće povucite u suprotnom smjeru rasta. Sve bilje prešajte par minuta valjkom.

Ulje i bilje zagrijavajte u posudi, miješajte i pritišćite kuhačom. Svaki put prilikom zagrijavanja temperatura mora biti vrlo niska, da se ljekoviti sastojci biljaka ne izgube. Poklopite i ostavite preko noći.

Drugi dan smjesu lagano zagrijte i procijedite kroz sterilnu gazu, istiskujući sav sok. Ponovo zagrijte i dodajte pčelinji vosak, miješajte dok se ne rastopi. Isprobajte gustoću kreme tako da ju kapnete na tanjurić – za par minuta vidite je li dobre gustoće. Ako je pretvrda, dodajte još malo ulja, zagrijte i pomiješajte. Ako je prerijetka, dodajte još vrlo malo voska i rastopite ga. Kad se krema skoro ohladi, ulijte ju u male lončiće, plastične ili staklene.

 

krema za lice

Evo nekih prednosti vanjske primjene ovih biljaka:

 

RUŽA,  kraljica cvijeća

Sprečavanje i uklanjanje bora

Djeluje protiv akni i mitesera

 

STOLISNIK

Liječi rane, ozljede, čireve, ispucanu kožu, hemoroide

 

NEVEN

Melem za rane, ekcem, čireve, bradavice, akne, kurje oči

 

S istim sastojcima, samo bez voska i eteričnog ulja, napravite macerat. Vidi članak o maceratu nevena. Možete staviti  više sastojaka, recimo ukupno 50 g biljaka i 500 ml maslinovog ulja. Ostavite na suncu barem 40 dana. Noću stavljajte bocu unutra. Kad zimi nemate bilje, imate macerat, pa dodavanjem pčelinjeg voska imate i kremu.

01.07.2017.

Piše: Sanja BregovićOcijenite ovo:

prosjek 4.0 (3 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/11