Emulzija za lice

emulzija za lice

Dan prije nego što smo trebali krenuti na more sjetih se da nemam nikakav preparat za sunčanje za lice. Odnosno, trebalo mi je nešto univerzalno, što ću nanijeti na lice i ujutro, i na plaži i navečer prije spavanja. Koža mi je trebala biti nahranjena, vlažna, ali ne i masna, trebala sam zaštitu od isušivanja, sunca, da ne pocrvenim, ali da potamnim. Lice mi je oduvijek teže tamnilo.

 

Nisam dugo razmišljala, ono što sam pronašla u kuhinji, bili su sastojci za moju emulziju. Maslinovo ulje, kokosovo ulje i aloa vera gel, svakog sastojka po trećinu u ukupnoj količini. Emulzija se nije mogla nikako povezati, ali je služila svrsi. U svakom slučaju možete ju izraditi. Sad sam ju doradila, dodala neke sastojke, lijepo su se povezali, bez da sam trebala dodati neki zgušnjivač (prirodni konzervans, kao npr. pčelinji vosak ili stearinsku kiselinu), ne treba ništa zagrijavati, samo pomiješati.

Sastojci

  • 1 žličica kokosovog ulja (hladno prešanog, tvrdo je do 25 ̊ C)
  • 1 žličica ružinog macerata ili maslinovog ulja
  • ½ žličice ricinusovog ulja (nije nužno)
  • 1 žličica ulja sjemenki marelica
  • ½ žličice aloa vera gela

Priprema  

Najprije dobro pomiješati kokosovo ulje s ružinim maceratom, polako dodavati ostale sastojke i miješati. Uliti smjesu u malu bočicu s pumpicom, a prije svake upotrebe protresti bočicu. Na moru sam emulziju koristila za sunčanje, nanosila ju na lice više puta dnevno. Navečer je poslužila kao noćni tretman.

Ukratko, koristila sam je kao dnevnu, hranjivu i noćnu kremu. Upija se savršeno i brzo, kožu ostavlja mekom i nježnom, savršeno glatkom.

 

emulzija za lice

 

Emulzija prema dorađenom receptu još je bolja:

Kokosovo ulje ima prirodni zaštitni faktor i djeluje protiv bora.

Ricinusovo ulje omekšava kožu.

Ružin macerat je sastojak za ljepotu, djeluje protiv bora.

Ulje sjemenki marelica djeluje protiv ekcema, dermatitisa i akni, bogato je vitaminima A i E i esencijalnim masnim kiselinama.

 

Miris emulzije je neutralan, nježan. Nije ju potrebno čuvati na hladnom, meni stoji u kupaonici.

Piše: Sanja Bregović