Ruke

Kao ni lice, ne mogu se sakriti od pogleda. Odaju sve o vama: koliko vremena posvećujete sebi (ne samo rukama). Ruke govore o tome koliko ih koristite, a koliko njegujete. Ruke su prve na udaru – što god radili, trebate ruke.

Ima poslova koje radimo uglavnom mi, žene. Rukama. Zašto ne izaberete opciju upotrebe ruku, ali zaštićenih? Većina vas nije na to naviknuta, kažete, ne mogu prati suđe u rukavicama. Ne mogu ni čistiti u rukavicama. Mislite da je to samo malo, nakratko, na brzinu. Probajte namjestiti štopericu kad perete suđe (super je ako imate perilicu suđa, tada su vam ruke savršeno njegovane), pa da vidite koliko to traje. Ruke su vam u vodi kad nešto čistite, jedino ako ni to ne radite, onda stvarno ne trebate rukavice. Voda je najmanji problem – većinom su to agresivna sredstava za pranje i čišćenje, ona oštećuju kožu. Pranje u hladnoj vodi nije dobro, a još gore je u vrućoj. Sve to utječe na izgled ruku: ispucala, suha koža, koju nikakva krema ne može obnoviti. Hladan zrak vani također oštećuje kožu ruku, a problem je i suhi zrak u prostorijama kroz zimu.

 

Ruke možete zaštititi. Prije nego dođe do oštećenja. To je najlakše. Kad se već dogodi da je koža jako suha, ispucala, teško ćete nešto napraviti s običnom kremom za ruke. Sastojci tih krema su uglavnom takvi da vam kožu ruku još više isušuju. Ako imate neku dobru kremu, imajte ju stalno pri ruci.

ruke

Kod kuće možete sami napraviti masku za ruke, intenzivno ih tako njegovati par dana za redom i uspjeh neće izostati. Za suhe ruke dobar je i piling, pa tek onda maska, koža će se obnoviti. Ako vam je koža ruku ispucala, ne savjetujem vam piling, nije baš ugodan. Noćni tretman ruku je učinkovit – napravite masku, nahranite kožu dobrom kremom i stavite pamučne rukavice za tu namjenu. Kod nošenja tih rukavica je bitno da vam se ruke ne znoje, jer tada se krema neće upiti u kožu. Rukavice možete staviti i kroz dan, na sat-dva.

 

Vjerujem da znate neki dobar recept za piling. Meni je bio cilj napraviti piling/masku, dva preparata u jednom. O kremi nisam dugo razmišljala. Krema se mora dobro upijati, ne smije ruke ostaviti masnima i mora omekšavati i nahraniti kožu.

 

Piling za ruke (odmah je i za tijelo, nema razlike) može sadržavati smeđi šećer ili sol, najbolje himalajsku. Imate li ispucale ruke, sol bi vas mogla peći, zato ne savjetujem piling na oštećenoj koži. Radite li piling sa soli, koža se najčešće zacrveni, to nije ništa zabrinjavajuće. Piling za ruke nije i piling za lice! To je jedino što morate zapamtiti.

 

Piling mora sadržavati krupnija zrnca koja s masažom uklanjaju mrtve stanice s površine kože, omogućujući mladim stanicama da dođu na površinu kože. Kukuruzna krupica također je dobra, kao i cvjetovi biljaka (lavanda, kamilica…) i mljevene zobene pahuljice i glina, ja koristim zelenu glinu. Osim krupnijih zrnaca, dobro je u piling staviti i neko eterično ulje čiji miris volite, to će vas usput i lijepo opustiti, kad ćete miris udisati. Ja volim miris lavande. Možete upotrijebiti ružmarin, on potiče cirkulaciju. Jedino na što trebate paziti je da kupite eterična ulja provjerene kvalitete, da na kožu ne stavljate jeftine imitacije. Sve što stavite na kožu, brzo ulazi i u krv. Pravilo: Ako to možete pojesti, onda je dobro i za kožu!

 

Ako znate dobar kozmetički salon, na sve te tretmane možete i tamo otići. Jedino me ne fascinira parafinska maska za ruke, koja je najčešća u ponudi većine salona, ja bih nešto na „prirodnijoj“ bazi. Također je dobro spojiti nekoliko tretmana. Nakon pilinga i maske odlučite se i na masažu ruku, posebno je opuštajuća. Naravno, ta masaža treba biti uz pomoć pravih, kvalitetnih ulja i to da ste vi sami izabrali kombinaciju. Kako možete znati da se u salonu koriste kvalitetna ulja? Pitajte. Tražite da vam pokažu bočice eteričnih i baznih ulja koja koriste za izradu mješavina. Možda već imaju nekoliko gotovih mješavina, pitajte koja su ulja u njima, točne količine. Bitan je i postotak eteričnih ulja u mješavinama. Ne može se isto ulje koristiti i za tijelo i za lice. Postotak eteričnih ulja za masažu tijela, recimo kod bolova, je do 3%. Za masažu lica to je svega 1%. Tako da se nikako ne može koristiti isto ulje za te masaže. Ako ne dobijete odgovore na ta pitanja, tražite drugi salon. Vi plaćate uslugu – morate znati što plaćate i je li sve napravljeno kako treba.

 

Ideju za ovaj recept pronašla sam na internetu, čitajući razne recepte. Ima svega, i tek kad krenete s izradom po nekom receptu, ustanovite da je neizvedivo. Znači, nije isproban. Možete naići i na stranice s receptima, a na kraju vam prodaju većinu sastojaka. U receptu za piling su sastojci koje imate u svojoj kuhinji, pa piling možete odmah napraviti, a i po vrlo povoljnoj cijeni.

13.10.2018.

Piše: Sanja BregovićOcijenite ovo:

prosjek 2.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/9