Uvod u njegu noktiju

Nokti su ogledalo zdravlja...

Nokti su ogledalo zdravlja. Na njima se vidi svaki problem koji imate, bilo da je bolest, bilo da je neki poremećaj u tijelu. Samo par primjera, bijele mrlje po noktima znak su pomanjkanja cinka, mada ne znači da vam ga ne nedostaje i ako nemate mrlje. Ako vam se nokti listaju, nedostaju vam neki minerali, također ako su vam mekani. Bijeli vrhovi mogli bi biti pokazatelj slabokrvnosti. Zatim, okomite brazde po noktima, znak su da upotrebljavate agresivna sredstva za čišćenje i pranje i da bi bilo dobro da stavljate rukavice. Čvrsti, glatki nokti pokazatelj su zdravlja, uz to ležište nokta ružičaste je boje i na svakom noktu mora se vidjeti polumjesec.

Želite li lijepe, njegovane nokte, ne trebate puno novaca, vremena i odlazaka u salone na manikuru. Ne trebate ni umjetne nokte, bilo da ste nalijepili plastične, ne daj bože s moment-ljepilom (pišem iz iskustva svojih stranaka), bilo da ste ih gelirali, što je opet lijepljenje neke vrste plastike na nokte, pa je skoro svejedno, osim po cijeni.

zdravi nokti

Iz mog kozmetičarskog iskustva...

Kako sam imala salon i radila podosta na noktima, ustanovila sam da bi svaka žena htjela drugačije nokte od svojih, bilo po obliku, bilo po kvaliteti. Skoro ni jedna nije bila spremna bilo što drugo učiniti po pitanju zdravlja da bi joj nokti postali čvrsti, pa tako i manje lomljivi. Ni jedna nije imala strpljenja, jer da bi nokti očvrsnuli nakon što počnete na tome raditi, treba sigurno godinu dana. Najbrža je metoda većini žena tada – umjetni nokti.

 

Također sam se susretala i s nevjerojatnim mučenjem noktiju, mislim pritom na neprekidno geliranje, tj. stavljanje umjetnih noktiju, bez obzira što su prirodni nokti bili ženi u potpunosti uništeni. Što je loše kod geliranja? To što žene misle da to rješava problem slabih, lomljivih noktiju, imaju tako duge, lijepe nokte, a ustvari nemaju – ništa. Plate puno, a imaju samo probleme. Kad otpadne koji nokat, onda se tek vidi da su umjetni, brzo morate u salon po novi nokat, opet platite. Pa nakon 3-4 tjedna na nadopunu, a to je ponovno rašpanje, geliranje, ponovo platite. Nije problem u jednom geliranju za neku prigodu, nego u konstantnom geliranju po nekoliko mjeseci i više itd. Većina kozmetičarki radi na brzinu, rašpa nokte, a nokti se samo matiraju (poliraju mekom rašpicom), na taj način se čuvaju nokti od istanjivanja. Čak možete naići na one koje na silu skidaju stari gel da bi stavile novi, i to podvlačenjem nekog oštrog predmeta pod gel, na taj način se odlomi jedan sloj nokta! Gel se ne uklanja na silu. Samo se nadopunjuje novim slojem. Kad biste izračunali mjesečni iznos koji vam je potreban za takve nokte, dovoljan bi bio za dobre nadopune koje bi vam pomogle u boljem rastu noktiju, njihovoj čvrstoći i izgledu.

Nikad nisam gelirala svoje nokte u potpunosti. Gledam na geliranje kao na pomoć, npr. kod puknutog nokta, napravi se umjetni, pogotovo ako su prirodni nokti dugi.

 

Sad je u modi i lakiranje trajnim lakom. Suši se u UV lampi kao i gel, trebao bi trajati oko 3 tjedna. Nemojte svemu povjerovati! Otišla sam na lakiranje trajnim lakom, dva dana pred odlazak na ljetovanje, a treći dan nakon lakiranja otpao je komadić bijelog laka s jednog nokta! Dakle, tri dana, a ne tri tjedna! I obični lak traje barem 5 dana. Nakon dva dana pukne na još jednom noktu, pa slijedeći dan još na dva! Sve to sam "pokrpala" svojim bijelim lakom, ali vidjela se razlika u bjelini: trajni lak je posivio! Moram napomenuti da sam jako pazila na nokte…

Ljepota nikako ne smije značiti bol... 

Često zna manikura u salonima biti – bolna. To se nikako ne bi smjelo dogoditi. Ako tako kozmetičarka počne raditi, upozorite ju da vas boli. Također se kožica oko noktiju ne bi smjela rezati (kliještima, a kamoli škaricama), osim u slučaju kad stvarno strši, mada čak ni onda ne možete biti sigurni kad odrežete, hoće li ili neće krvariti). Višak kožice se uglavnom pojavljuje kod izgriženih i zanemarenih noktiju (kad se rijetko radi manikura). Kožicu je dovoljno lagano potiskivati poguračem. Kad to radite barem jedanput tjedno, neće vam se pojaviti višak kožice.

Ljepota nikako ne smije značiti bol i mučenje da bismo izgledali drugima lijepo. Većina vam ionako ne vidi vašu muku proživljenu radi noktiju, isto tako ni vaše prekrasne nokte. Ako su vaši, prirodni, makar kratki, ali uređeni, lakirani pristojnim lakom, koji vi u svakom trenutku možete odstraniti, to je dovoljno. Nikako ne smijete ostaviti na noktima ispucali lak, još gore, da ste nokte pogrizli zajedno s lakom! Vjerujte, ima toga.

Koje boje lakova bi bile uvijek moderne?  

Koje boje lakova bi bile uvijek moderne? Svaka žena sama bira, no, vjerujte, na njegovanim rukama i noktima tamnocrveni mat lak je klasična, vječna ljepota. Dobro je imati neki svijetli, sedefasti lak (ima u sebi sitne sjajne čestice), možda još neki u boji koja ide uz vašu odjeću, to može biti ljubičasti ili bakreni, može neka metalik nijansa, to je vrsta koja se prelijeva iz jedne nijanse u drugu. Izbor je individualan. Ja jako volim ljubičaste nijanse, metalik boje, crvenu, a francuska manikura je savršena uz svaku odjeću, posao i izlazak, nju obožavam. Ima boja koje su, kako ja velim, za curice – žuta, zelena, crna, bilo koja fluorescentna.

 

Za nokte i kožicu oko noktiju dobro je imati i regenerator, na uljnoj bazi. Vrlo je učinkovit nakon što ste ruke duže vrijeme imali u vodi, ulje se u vlažnu kožu savršeno upija.

19.11.2019.

Piše: Sanja BregovićOcijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Draga Anita, uskoro više o tome...

Draga Sanja,kako doći do tvojih proizvoda,dali ih prodaješ?

Lidija, puno ti hvala na podršci!

Draga Sanja... Napokon sam uspjela sve pročitati objavljeno na internet salonu... Bravo!!! Jako dobro, super savjeti... samo naprijed! Puno pozdrava! :)

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/1