Tortilje

Tortilje su obavezni krušni dodatak u meksičkim jelima. Bez dobre tortilje, nema ni dobrog meksičkog jela. Uvijek imate opciju nabaviti kupovne tortilje. Meni se ne sviđa okus kupovnih tortillja i to je rješenje jedino u nuždi. Kupovne tortilje mogu biti donekle ukusne jedino ako se zajedno s nadjevom zapeku u pećnici. Okusi se onda pomiješaju pa se manje osjeća miris konzervansa.

U svakom slučaju uvijek je bolje sam napraviti ovaj prilog. Domaće tortilje u bilo kojoj verziji su bolje od kupovnih. Probala sam zamijesiti tortilje i to je sasvim dobar recept. Jedina mu je zamjerka što je to vrlo prljav posao jer treba mijesiti i valjati tijesto te sigurno nije baš brz postupak.

tortilja

Pronašla sam postupak koji me zadovoljava po svim kriterijima. Suština je u tome da tortilje pečete kao i palačinke samo bez jaja. Tortilje ispadaju hrskave i ukusne, čak su i ukusnije od onih koje se mijese. Osim toga, smjesa uvijek može biti u hladnjaku pa po potrebi možete stalno imati svježe ispečenu tortilju.

Sastojci

  • 1/3 kukuruznog brašna
  • 2/3 oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 dl ulja na 600 g ukune količine brašna
  • topla voda

Od navedenih sastojaka napraviti nešto gušću smjesu. Smjesa mora biti gušća nego za palačinke, ali još uvijek tekuća tako da možete grabiti šefljom i peći kao palačinke. Radite nešto manje krugove nego što biste radili s palačinkama. Pecite tortilje na minimalno zamašćenoj tavi.

Hrskave su i daleko ukusnije od svih verzija tortilja.

tortilje

Piše: Sunčica P.