Rikula salata
Rikula ili rikola (lat. Eruca sativa) je višegodišnja povrtna biljka. Okus je vrlo pikantan, pomalo gorak i vrlo specifičan, a ljeti, uslijed nedostatka vlage i visokih temperatura može biti gorči. Upravo zbog specifičnog okusa idealan je dodatak za pizze, tjestenine ili kao u ovom slučaju krumpir salatu. Da bi bila ukusna ovu krumpir salatu treba pripremiti na malo drukčiji način. Ova salata osvježava i odličan je ljetni prilog.
Najviše volim onu vrstu divlje rikule nazubljenih listova. Okus ove vrste je najaromatičniji. Obavezno je sadim u vrtu. Male količine ove biljke funkcioniraju i kao začin i kao prilog. Ljeti je ova salata ponekad jedina zelena salata koju imam u vrtu. Jedina salata koja se dobro nosi s ljetnim vručinama.
Sastojci
- 100 rikule
- 3 - 4 krumpira
- maslinovo ulje
- 1 žlica alkoholnog octa ili limunovog soka
- 4 režnja češnjaka
- stručak peršina
- 1 žlica sušenog povrća
- sol , papar
Priprema

Najprije napravite umak od žlice sušenog povrća, svježeg peršina, češnjaka, soli, papra, maslinovog ulja i malo octa. Dobro promiješajte.

Skuhajte kockice krumpira i procijedite ga. Pustite da se malo ohladi kako se ne bi raspao prilikom miješanja. Operite rikulu. Spojite krumpir, rikulu i umak. Dobro promiješajte.

Uživajte u ovoj ukusnoj aromatičnoj salati. Odličan je prilog za ribu i lakša mesa poput piletine ili puretine.
Piše: Sunčica Pećnjak