Kvinoja salata

Kvinoja (lat. Chenopodium quinoa) je pseudožitarica porijeklom iz Južne Amerike, gdje se uzgaja tisućama godina. Iako se često smatra žitaricom zbog sličnosti u pripremi i korištenju, kvinoja zapravo pripada porodici loboda (Amaranthaceae). Njezine sjemenske su bogate hranjivim tvarima i iznimno je popularna zbog svojih zdravstvenih dobrobiti. Postoje tri glavne vrste kvinoje:  bijela kvinoja - najblažeg okusa i najčešće dostupna, crvena kvinoja - nešto čvršće teksture, pogodna za salate, crna kvinoja - intenzivnijeg okusa i najdužeg vremena kuhanja.

 

Kvinoja je prirodno je bez glutena, što je čini odličnim izborom za osobe s intolerancijom na gluten ili celijakijom. Kvinoja je izvanredna jer sadrži sve esencijalne aminokiseline, što je čini kompletnim izvorom proteina. Visok sadržaj vlakana doprinosi zdravlju probavnog sustava. Visoki udio magnezija pomaže regulaciji šećera u krvi i zajedno s kalijem pomaže  u održavanju zdravog krvnog tlaka. Bogata je vitaminima B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 i folna kiselina. Sadrži flavonoide poput kvercetina i kaempferola, koji djeluju protuupalno i antikancerogeno.

salata od rikule

Kvinoja s povrćem je ukusan i zdrav obrok i odlično će osvježiti vaš meni. Brzo i jednostavno se napravi. Odlična ideja za brze večere. Povrće koje stavljate u kvinoju variraju i ovisi o sezoni i o izboru u vašem hladnjaku. Umaci mogu biti različiti i već ćete vremenom shvatiti što vam najbolje paše.

Sastojci

  • 1 šalica kvinoje
  • 2 šalice vode
  • 220 g dimljenog sira
  • 300 g kukuruza
  • 1 šalica cherry rajčica
  • 1 šalica krastavca
  • sol, peršin i bosiljak 
Umak klasični
  • sok od pola limuna (ili jabučni ocat)
  • 1/2 dl maslinovog ulja
  • 3 - 4 režanja usitnjenog češnjaka 
Umak azijski
  • sok od pola limuna (ili jabučni ocat)
  • 1/2 dl maslinovog ulja
  • 2 žlice soja umaka
  • 1 žlica ljutog umaka od čili papričica

Priprema

Kvinoju treba oprati prije kuhanja kako bi se uklonili saponini, prirodni gorki slojevi na površini zrna. Omjer vode i kvinoje za kuhanje obično je 2:1. Zagrijati vodu i kvinoju na umjerenoj vatri i pustiti da proključa. Tek tada posoliti prstohvatom soli, smanjiti vatru na najmanji plamen i kuhati oko 15-20 minuta, dok kvinoja ne upije svu vodu. Za bolji okus u vodu možete ubaciti kocku temeljca koji će dodatno oplemeniti i začiniti okus.

Usitnite dimljeni sir, cherry rajčice i krastavce, dodajte kukuruz i ohlađenu quinou. Salatu prelijte preljevom kojeg ste prethodno dobro promiješali. Kiselina jabučnog octa ili limuna zgrušat će maslinovo ulje i dobit ćete fini gusti preljev. Ako radite azijska jela dobro će vam doći azijska inačica preljeva, a inače koristite klasični umak od maslinova ulja, limuna i češnjaka. Ako je potrebno dodatno posolite, dobro promiješajte i poslužite kao prilog, salatu ili samostalno jelo.

salata od rikule

Piše: Sunčica Pećnjak