Početni zemljani radovi

Organski vrtovi su mjesta gdje površinski sloj obiluje životom. To je čitav podzemni mikrosvijet. Dubokim kopanjem uništavate taj najbogatiji površinski sloj. Cilj vam je što prije oživiti uništenu zemlju..

Duboko kopanje

Prije nego počnete s prvim radovima na obradi tla, označite prostor vašeg vrta prema vrtnom planu. U kutne točke zabijte kolce i povežite ih špagom. Cijelu površinu vrta treba prekopati štihačom, duboko oko 25 cm. Nakon prekopavanja slijedi usitnjavanje zemljanih gruda i vađenje korova. Da bi se jedna parcela očistila od korova, treba mnogo vremena, ali doći ćemo i na to da s tla otklonimo i zadnji komad korijena. Nakon što smo rastresli i uklonili korov, površinu treba ostaviti da leži još nekoliko tjedana. Mjestimice će još nicati korov, ali to će biti lako izvući iz zemlje. Trud uložen u temeljitu obradu tla prilikom oblikovanja vrta isplatit će vam se godinama.

obrada tla

Popravljanje uništene zemlje

Budite svjesni da ste dubokim kopanjem zemlje uništili cijeli jedan prirodni ekosustav. Površinski sloj zemlje je pun života koji pozitivno djeluje na vaš vrt. Kada okrenete površinski sloj, bilo strojem ili ručno, mnogi mikroorganizmi i kukci ostaju bez staništa i kisika te ugibaju. Vi naprosto uništite prirodnu ravnotežu te zemlje. Jasno je da su ti radovi bili nužni, jer su to početni radovi u vrtu i moraju biti temeljiti. Pogotovo je teško ako se borite sa zaostalim korijenjem od stabala. U tim slučajevima ste prisiljeni pozvati i bager. Tlo je u tom slučaju totalno ispremiješano i siromašni donji dijelovi zemlje sad dolaze na površinu. Popravljanje uništene zemlje je veliki problem i treba mnogo vremena da tlo nanovo oživi.

Prvi korak koji je nužan za oporavljanje zemlje je unošenje organske tvari (najbolje stajski gnoj) koja će privući žive organizme. Količina koju ćete osigurati ovisi naravno o novcu s kojim raspolažete. Teško, glinasto tlo trebalo bi učiniti rastresitim dodavanjem oštrog pijeska. Glinasto tlo ima dobru stranu je čuva vodu, ali mu je loša strana to da se zimi ta voda ledi. Ljeti sva vlaga ispari i takvo tlo bude tvrdo kao beton. Glinasto tlo je zbog toga muka za sve vrtlare i toplo preporučujem da se takvom tlu doda pijesak.

Nakon poboljšavanja tla, prekopajte vrt još jednom frezom ili vilama. I prilikom ovog prekopavanja, još ćete uvijek čistiti korov. Kome se ne žuri sa sadnjom vrta, trebao bi naročito kod teškog tla, ostaviti ga pognojeno čitavu godinu.

Piše: Sunčica P.