Sadnja na uzdignutim gredicama

Kako popraviti istrošenu i lošu zemlju? Važno je uočiti što imate na raspolaganju i to iskoristiti. Krenuo sam s izgradnjom uzdignute gredica površine 8-9 kvadrata. Zemlja u mom vrtu je možda laka za štihanje, ali je siromašna organskom tvari i zato slabo drži vodu.

 

Jedan od razloga za izgradnju ovakvih gredica je da se NE MORA štihati. Jednom kad se gredica postavi, samo se dodaje malč ispod kojeg zemlja ostaje rahla i lako se samo razmakne rukom. Ova gredica bi trebala funkcionirati barem 10 godina, možda i duže. To sam primijetio na gredicama koje sam sadio ove godine i redovito malčirao travom od košenja travnjaka. Nema korova, ako se koji i probije, bude debeo i lako se izvuče. Zemlja ispod je vlažna i rahla jer gliste unose vlati trave i slame u zemlju i tako je rahle.

 

Drugi razlog za ove gredice je voda. Kad drvo upije vodu, tijekom suše ju biljke crpe iz ukopanog drveta. Kažu da je moguće da nakon prve godine više NIKAD ne treba zalijevati, osim u periodima ekstremnih vrućina bez prave kiše, poput ljetos.

 

Treći razlog je što se drvo raspada i tijekom vremena otpušta hranjiva pa ne treba ni gnojiti. Tijekom raspadanja oslobađa se toplina koja zagrijava zemlju pa je moguće sezonu produžiti za tjedan-dva.

 

Imam na kraju placa nekih 12 stabala šljiva, starih barem 15 godina koje nitko nikad nije orezivao pa su otišle u nebo i polomile se. Ja sam ih skratio na visinu s koje će biti moguće brati, ako prežive. Tako sam sakupio jedno 30-ak kubika granja od šljiva. Također sam imao panjeve topole koje sam ukopao oko pola metra, kao na slici.

uzdignuta gredica

Panjeve sam pokrio granjem šljiva kao na slici.

uzdignuta gredica

Dodao sam komposta, ostataka od košenja. Bilo bi dobro staviti i stajskog gnojiva no pošto ga nemam, stavio sam 2-3 šake organskih kokošjih peleta. Sve to sam zatrpao završnim slojem zemlje. Na kraju sam gredicu pokrio slojem trske. To je jedini malč kojeg zasad imam dostupnog u dovoljnim količinama.

uzdignuta gredica

Od istog granja šljiva sam ovih dana napravio još jednu gredicu, cca 3x1,5m dubine 25cm. Cijeli proces se može raditi malo po malo od granja koje ostane nakon orezivanja. Može i bez kopanja ako ima viška zemlje. Granje se samo posloži na zemlju, doda komposta/zelene tvari i pokrije zemljom. Ukopavanje panjeva je dobro, ali nije nužno. Poanta je raditi s onim što imate na raspolaganju.

 

Paul Gautschi se dugo bavi vrtlarstvom i nakon promatranja tla u šumama shvatio je da je tajna u malčiranju.  Ne kopa zemlju nego samo dodaje malč na površinu tla, i to komadiće drveta, koji su kaže najbolji iako je u principu svejedno što stavljate. U voćnjake je stavljao 50cm malča i voćke su mu neusporedivo bolje nego kod drugih koji rade po konvencionalnim metodama. Link na njegov video

Piše: Vlatko Vajtner