Sadnja

Vrijeme sjetve

S ranim proljećem počinje razdoblje sjetve. Naravno, neke vrste idu ranije od drugih. Često se u tome pogriješi, misleći da je sve dobro što ranije zasaditi kako bi što prije rodilo. Na temperaturi ispod 7 C ne vrijedi niti pokušati sijati. Uvijek je bolje pričekati da malo zatopli. Ako je tlo mokro i hladno, sjeme će sporo klijati i uhvatit će takav usporeni ritam rasta. Često se tako dogodi da takvo sjeme prestigne ono sjeme koje je zasađeno kasnije i pri višim temperaturama.

sadnja

Dubina sjetve

Osim temperature, bitna je i dubina sjetve. Prije se smatralo da sjeme treba biti dobro zakopano, vjerojatno zbog zaštite. Ako pogledate u prirodi, sjeme jednostavno pada na tlo i klija. Sjeme nikada u prirodi nije zakopano. Danas se smatra da je svjetlost također bitna kod klijanja. Zato sjeme treba zakopati vrlo plitko da djelomično propušta svjetlost. Svjetlost potiče klijanje i rast. Krupnije sjeme treba dublje zakopati od sitnog. Začinske i ljekovite biljke samo bacite po zemlji. Takve biljke posebno trebaju svjetlost za klijanje.

Priprema tla

Kada dođe trenutak sjetve, bitno je dobro prirediti tlo. Najbolje je da prethodno imate tlo koje ste preko zime zaštitili kompostom. Kada maknete kompost, imat ćete rahlo i mrvičasto tlo i to bez da ste ga u jesen štihali. Zapamtite, štihanjem uništavate život u tlu koji je itekako važan i koristan za vaše biljke.

 

Sadnja i presađivanje

Krupnije biljke sadite u gredice na dovoljan razmak. Veća je greška saditi gusto nego rijetko. Dobro je u gredice staviti malo kompostne zemlje. Tako ćete dobiti idealne uvjete za klijanje mlade biljke. Sjeme peršina i mrkve ne sijem u gredicu nego ga rasipavam po zemlji koju sam odredila za tu namjenu. To radim pažljivo, jer je bitno da ne bude pregusto. Pokrijem s vrlo tankim slojem zemlje. Mnogi će mrkvu i peršin također zasaditi u gredice, ali moja su iskustva bolja na ovaj način. Nakon sijanja, važno je održavati vlagu u zemlji. Naravno, ne previše jer će sjeme struliti. Jako dobro ćete napraviti ako zasijane gredice zaštitite pokrovnom folijom. To nije običan najlon nego prozračna pokrovna folija koja se koristi u poljoprivredi. Ona je propusna za kišu,a opet sprečava isušivanje tla.
Mnoge kulture poput rajčice, paprike, krastavca, tikvice... trebaju toplinu za svoj rast. Tikvice i krastavci rastu brzo i njih možete posaditi čim zatopli na otvoreno. Međutim, rajčice i paprike rastu sporo. Kako bi uštedjeli vrijeme i produžili sezonu, njihovo sjeme sijemo u zatvorenom prostoru, u toplini doma, uz osunčani prozor. Iz doma ih presađujemo također u svibnju na otvorenu zemlju.
Jako je dobro u samom vrtu imati mjesto za uzgoj presadnica. Presadnice se uzgajaju tokom cijele sezone. To je najlakši način da vam vrt bude bujan i prepun svježeg povrća. Gredicu za presadnice omeđite daskama ili joj na neki način osigurajte jasne granice kako se kompostna zemlje ne bi rasipala. Napunite je rahlom kompostnom zemljom. Na primjer, da bi stalno imali mladu salatu, trebate kontinuirano uzgajati presadnice salate. Tako stalno pomlađujete vrt. Presađivanje je najbolje raditi navečer, jer im preko noći dajete više šanse da se prilagode na nove uvjete. Nikako ne presađujte po suncu. Presadnice je vrlo važno nakon presađivanja zalijevati, barem nekoliko dana, dok se korijen ne osposobi da sam vuče vlagu.
Ako niste uspjeli uzgojiti vlastitu presadnicu i ako se odlučite na kupovinu presadnica, pazite da kupujete sadnice koje nisu tretirane pesticidima. Zdravu biljku ćete prepoznati po zdravim listovima. Bitno je da su listovi na vrhu zdravi, jer je to znak zdravog korijena. Ako je poneki donji list suh, to je sasvim prirodno.

Piše: Sunčica P.