Presadnice (flanci)

Prilikom sadnje presadnica treba paziti na neke detalje. Presađivanje je jako osjetljivo razdoblje za biljku i trebate pomoći biljci da započne s rastom. To je jako bitno za budući rast, jer biljka koja loše krene ni dalje pokazuje neki uspjeh. Sve biljke vole sunce, vlagu, hranjivo tlo. Moj najveći problem je hranjivo tlo. Ne živim na selu i nemam pristup stajskom gnojivu. Svi znamo da je to najbolje. Meni je to skupo, a i nije mi baš privlačno pred kućom imati smrdljivu hrpu.

presadnice

plantella

Našla sam kompromis u vidu dehidriranog stajskog gnojiva u obliku peleta (ili briketa). Piše da je to organsko gnojivo po svim propisima ekološke zaštite zemljišta...itd. Možete ga zakopavati u zemlju, posipati po zemlji, rastapati u vodi i zalijevati. Za presadnice ga koristim na sljedeći način. Na slici sam krenula saditi presadnicu rajčice. Rajčice i parike su biljke koje trebaju puno topline, sunca, vlage i posebno hranjivo tlo. Ako ih ne hranite, nećete imati baš neki rezultat. Jako je bitno da već u startu osigurate hranu biljci kako bi krenula.

sadnja presadnica

Najprije iskopate rupu u zemlji. Rajčice vole dubinu tako da tu nemojte štedjeti. U rupu stavite pola šake peleta.

sadnja presadnica

Pelete zatrpate s malo zemlje. Bitno je da korijenje nikako ne dođe direktno na pelete. Bilo bi dobro da u ovom trenutku dodate malo vrtnog komposta. To bi bilo idealno za biljku.

sadnja presadnica

Tek sada stavite presadnicu. Presadnicu zatrpate i oko nje izdubite krug u koji ćete također dodati malo hranjiva. Također i to blago zatrpate. Teren oko presadnice treba imati blagi oblik udubljenja. Kao da imate blagu rupu oko biljke. Takav oblik bitan je zbog zadržavanja vlage.

Piše: Sunčica P.