Prirodna zaštita vrta

Prije nego što posegnete za kemijskim sredstvima zaštite vrta, savjetujem Vam da najprije preispitate sve prirodne načine koji stoje na raspolaganju. Dobro je da već i prilikom izgradnje i projektiranja vrta mislite na njegovu zaštitu. To znači da je dobro da vrt ima točno određene granice. Te granice možete lijepo omeđiti prirodnim kamenjem i uz to kamenje zasaditi biljke koje nametnici ne vole.

Poznato je da na mjestima gdje rastu kadifice (Tagetes sp.) i neven (Calendula officinalis) u tlu nema zemljišnih štetnika, ni gljivica. Jer korijen kadifice izlučuje fitotoksine koji su otrovni za parazitske gljivice, ali i za crve koji uništavaju korijen. Neven koji je poznat po svojim ljekovitim svojstvima, izlučuje sok koji pomaže tlu pri oslobađanju od štetnih tvari. Te biljke valja saditi u proljeće na mjestima gdje se primijeti da je korijen izgrižen ili raspucao.

Ogradite vrt lavandom i ružmarinom...

Vrlo je dekorativno ako uz kameni rub vrta zasadite lavandu i ružmarin. Osim izvanrednog estetskog dojama, postiigli ste i zaštitu od puževa. Kamenjem, ružmarinom i lavandom postavili ste barijeru koju puževi ne vole. Puževe odbijaju i neke biljke kao što su dragoljub (Tropeolum majus), kadulja (Salvia officinalis), timijan (Timus serpilum), ricinus (Ricinus communis)  pa te biljke valja saditi uz rub gredice.

Dakle, prilikom izgradnje vrta, pomno birajte što zasaditi uz rub!

 

Najčešći nametnik kojeg vidimo su line uši. Lisne uši najlakše ćemo odbiti od biljaka ako u blizini posadimo lavandu (Lavandula angustifolia) ili čubar (Saturea hortensis). Možemo ih odstraniti s biljaka mlazom vode. To treba raditi ujutro kako bi se biljke što prije osušile. Ako to ne pomogne, može se upotrijebiti neko od prirodnih sredstava.

 

Za suzbijanje mnogih biljnih bolesti mogu poslužiti biljni preparati koje možete napraviti sami. Da bismo pripremili neki od biljnih preparata za suzbijanje bolesti, trebamo biljke koje možemo zasaditi u vrtu kao ukras ili ih jednostavno naći na zapuštenim parcelama. Ako biljke koje  trebamo nemamo u svježem stanju, poslužit će i osušene. Važno je da biljke koje ćemo sušiti, a trebamo njihove listove, poberemo prije cvatnje. Za pripremu ovih sredstava koriste se: kopriva (Urtica dioica), preslica (Equisetum arvense), gavez (Sympgytum officinale),  pelin (Artemisia absintium) i druge. 

 

Kopriva-sredstvo za uništavanje nametnika u vrtu

Pripravak od koprive pokazao je dobre rezultate. Za pripravak od koprive potrebno je 1kg svježe koprive ili 200g suhe preliti sa 10l vode. Ostaviti da kopriva stoji potopljena 12 do 24 sata, ne duže jer kopriva gubi svojstva insekticida. Procijediti i tretirati napadnute biljke. 

Gnojivo od kopriva

Radi se na sličan način kao i sredstvo za prskanje. Plastičnu ili drvenu posudu (nikako ne metalnu) napunimo do pola s koprivom, a do vrha nalijemo vodu. Posudu prekrijemo mrežicom i dva puta dnevno promiješamo. Kada se tekućina počne pjeniti, dodamo šaku kamenog brašna kako bismo neutralizirali neugodan miris. Kada se otopina prestane pjeniti, gnojivo je gotovo. Koristi se za polijevanje u omjeru 1:10 (1 litra gnojiva razrijedi se s 10 litara vode).

 

Pripravak od pelina

Koristi se protiv lisnih ušiju, grinja i hrđa. Pripravak se priprema na sljedeći način: 300 grama svježih listova (30 grama suhih) potopi se u 10 litara vode i ostavi da stoji 2-3 dana, tada se procijedi i nerazrijeđenim pripravkom prskamo biljke.

Piše: Sunčica P.