Plućnjak

lat. Pulmonaria officinalis

 

Nazivi: pulmonaria, lisac, medunika.

Plućnjak je ljekovita i jestiva biljka koju ćete lako ćete prepoznati po pjegavim listovima i cvatu koji je u različitim nijansama ljubičaste, roze pa sve do plave. Na jednoj stabljici vidjet ćete različito obojene cvjetove. Ova biljka se pojavljuje među prvim proljetnicama i lako ćete je uočiti.

 

Plućnjak je trajna zeljasta biljka iz porodice boražinovki (u koju spada na primjer gavez i boražina). Ime roda Pulmonaria potječe od latinske riječi pulmo (pluća) zbog karakterističnih, pjegavih  listova koji asociraju na mjehuriće pluća. Boja cvjetova na stabljici je različita što također podsjeća na različitu boju plućnog tkiva ovisno o tome da li je ispunjeno kisikom ili ugljikovim oksidom. Cijela biljka je u znaku pluća, a na taj način se i koristi

plućnaj

Ljekovitost  

Uspješno se koristi u liječenju bolesti dišnog sustava kao što su upala grla, akutna i kronična upala bronhija ili upala pluća. Pomaže kod promuklosti, teškog disanja, kašlja i iskašljavanja.

 

Blagotvorno djeluje na upaljenu sluznicu usta, ždrijela i ostalih probavnih organa. Posebno liječi hemoroide.

 

Koristan je za čišćenje krvi i vraćanje tjelesne snage organizma.

 

Plućnjak se ćete naći gotovo u svim čajnim mješavinama i sirupima  za bolesti dišnih organa. Za tu svrhu dobar je u kombinaciji sa stolisnikom, preslicom, koprivom, kaduljom, bijelim sljezom i dr. Plućnjak sadrži alantoin, flavonoide, minerale (kalcij, željezo), tanin, eterično ulje, vitamin C itd. Zato je spektar ljekovitog djelovanja plućnjaka doista širok.  Poznato je da je plućnjak bogat silicijem koji jača pluća i respiratorne organe. Djeluje kao ekspektorans (pomaže izbaciti sluz) i kao mukolitik (razrjeđuje sluz ).

Upotreba

Plućnjak cvate od ožujka do svibnja. Najviše se koristi lišće koje se bere prije ili za vrijeme cvatnje. Mladi listovi mogu se poslužiti sirovi ili kuhani, poput špinata. Možete ga dodati u salate, variva, juhe, savija­če, rižota, smoothije, povrtne i voćne sokove.

plućnjak

Čaj

Tijekom liječenja svih gore navedenih bolesti i stanja može se konzumirati čaj od plućnjaka.  Priprema se od svježih ili osušenih cvjetova i listova. Dvije žlice narezane biljke preliti šalicom kipuće vode. Pustite da  odstoji poklopljeno 15 – 20 minuta.  Nakon što se procijedi, može se zasladiti medom. Obično se piju tri šalice dnevno.

plućnjak

16.04.2019.

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/24