Pasji zub

Latinski Erythronium dens-canis

Porodica ljiljani, Liliaceae

Narodna imena: crveni pasji zub, košutac, košutovina, kukavica

Latinsko ime roda Erythronium potječe od riječi erythros (crven), dano je zbog crvenih cvjetova i listova sa crvenim pjegama. Ime vrste dens-canis doslovce se prevodi kao pasji zub (dens znači zub, canis znači pas), zbog zubolikog izgleda lukovice. 

 

Pasji zub je zeljasta je trajnica iz porodice ljiljana (Liliaceae). Biljka raste iz duguljaste podzemne lukovice, stabljika je visoka od 10 do 30 cm te nosi dva široko kopljasta lista dugačka do 10 cm s grimiznim ili smeđim pjegama. Cvijet je obično ružičaste boje. U Hrvatskoj raste pretežito u listopadnim šumama i šikarama. Jedna od prvih i najljepših proljetnica. Uzgaja se i kao ukrasna biljka. Razmnožavanje se vrši dijeljenjem lukovica. Postoji više od desetak kultiviranih odlika.

pasji zub

Upotreba

Biljka je jestiva. Listovi se mogu konzumirati sirovi ili se kuhaju u varivima. Lukovica je također jestiva, može se sušiti, mljeti i koristiti kao brašno ili se kuha 10 min u slanoj vodi. Bogata je škrobom. S obzirom da je biljka zaštićena, treba pustiti ovu biljku da raste.

pasji zub

Piše: Sunčica Pećnjak