Palamida na japanski

Onigirazu je kombinacija japanskog sušija i običnog sendviča. Točnije, kombinacija onigiri trokuta i sendviča. Sve osnove koje vrijede za pripremu sušija primjenjuju se i ovdje. Razlika je samo u motanju. Ovo bi ustvari bio sendvič sa rižom. Punite sa svim sastojcima s kojima bi inače punili suši.

onigirazu

Ne bi bilo zanimljivo kad bi sve bilo po receptu. Umjesto tune i lososa, ovaj sendvič sam napravila s palamidom. Zašto bi tuna iz konzerve ili uvozni losos bio bolji od domaće svježe ribe! Ako japanci koriste tunu u svojim jelima, možemo i mi palamidu u njihovim receptima. Palamida je bila ostatak s roštilja koji sam marinirala na dalmatinski način (vidi recept). Upravo ovakvu palamidu sam iskoristila za ove sendviče. Svi su mislili da se radi o tuni, pa eto!

 

Uz komade palamide koristila sam svježe šnite rajčice za jednu vrstu, a za drugu vrstu avokado, zelenu salatu i krastavce. Namirnice i punjenje ovisi samo o vašem ukusu. Kombinacija palamide i rajčice je i inače odlična, ali u ovom sendviču je bila fenomenalna!

 

Rižu pripremate kao što biste je pripremali za suši. Detaljne upute za pripremu riže vidi ovdje.

onigirazu

Sastojci

Riža
  • 3 cups suši riže
  • 3 cups vode
  • 3/4 cup rižinog octa
  • 3 žlice šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 6 - 7 listova nori algi za zamatanje
Nadjev od tune/palamide
  • 400 g tune u konzervi ili palamide
  • 1 luk (nekoliko mladih lukova sa zelenim lišćem bi bilo još bolje)
  • 1 vrećica majoneze
  • sol, papar
Povrće za nadjev
  • listovi zelene salate
  • mladi krastavci kojima ne gulite koru
  • avokado
  • rajčice

onigirazu

Palamidu ili tunu usitnite, dodajte nasjeckani luk, sol, papar i majonezu. Dobro promiješajte.

onigirazu

Na površinu gdje ćete motati raširite prijanjajuću foliju i na to jedan list alge. Prvo postavite sloj riže, pa sloj palamide,  pa povrće, pa ponovo sloj riže. Zamotate kao pismo u algu i na kraju sve omotate prijanjajućom folijom da se sve dobro stisne.

onigirazu

Dobit ćete oko 6 -7 ovakvih sendviča koje držite u hladnajku. Servirajte narezano uz soja sos i wasabi.

Piše: Sunčica Pećnjak