Priprema suši riže
Riža za pripremu sušija mora biti savršeno spremljena. Kao i sve u japanskoj kuhinji i ovaj postupak je doveden do savršenstva. U japanskim receptima nema puno improvizacije. Vrlo detaljno je određeno kako se riža kuha. Najgora greška bi bila da se riža raskuha. Ako želite rižu gdje je svako zrno posebno, a opet da se sve drži na okupu slijedite ovaj detaljni recept. Za ovu priliku sam nabavila limenu zdjelicu koja je ujedno i američka mjera od 1 cup. Mnogi video recepti su u tim jedinicama pa sam eto to nabavila da si olakšam. Slobodno upotrijebite bilo koju svoju šalicu, ali se strogo držite navedenih omjera.
Za rižu koristite posebnu vrstu riže kratkog i okruglog zrna. Japanci je zovu shari. Najbolje je kupiti specijalnu rižu za suši u specijaliziranim trgovinama. Obično na vrećici piše "suši riža".
Sastojci
- 4 cups riže za suši
- 4 cups vode
- 1 cup rižinog octa
- 4 žlice šećera
- 1/2 male žličice soli
Rižu prvo trebate isprati u nekoliko voda. Obično je to 3 ili 4 ispiranja dok voda ne postane što bistrija. Ostavite rižu u vodi da se namače oko 30 minuta. U zimskom razdoblju to može biti i duže, oko sat vremena.
Procijedite rižu i stavite predviđenu količinu vode, dakle na 4 cups riže ide 4 cups vode. Rižu dovedite u stanje vrenja. Jako važna napomena: koristite lonac sa staklenim poklopcem. Od kada stavite rižu kuhati, nikad ne dižite taj poklopac jer ćete izgubiti toplinu. Sve promatrajte kroz staklo. Kada rižu dovedete do vrenja, spustite temperaturu na nisko i pustite još 8 minuta. Skinite rižu s vatre i pustite da se riža odmori još 20 minuta. Pri cijelom postupku zapamtite da ne smijete dizati poklopac!
Dok se riža odmara napravite smjesu sa octom. Ako nemate rižin ocat, dobro će poslužit i jabučni. U zdjelici izmiješajte ocat, šećer i sol sve dok se šećer i sol ne otope u octu.
Nakon što se riža odmorila, prebacite je u širu zdjelu jer će se tako brže ohladit na sobnu temperaturu i lakše ćete je miješati. Postepeno dodajte smjesu octa i lagano promiješajte. Miješajte blago, pazeći da ne gnječite zrna riže kako ne bi nastala kaša. Pustite još sat vremena da se sve ohladi na sobnu temperaturu i da se smjesa octa upije u zrna. Nakon toga imate spremnu rižu za suši.
Piše: Sunčica Pećnjak