Gioze

Gioze su specifična japanska verzija dumplingsa, poznate po tankom tijestu, laganom punjenju i karakterističnim načinima pripreme (poput yaki-gyoza, pečenih na tavi). Dumplings je opći naziv za širok spektar jela iz različitih kultura, od kineskih jiaozi i korejskih mandua do evropskih pieroga ili talijanskih raviola.

 

Gioze su specifične po tankom tijestu. Punjene su mljevenim mesom, povrćem i začinima te potom termički obrađene i poslužene uz jednostavan umak od soje, rižinog octa i čili ulja. Iako je ovo jelo vrlo popularno u Japanu njegovo podrijetlo treba tražiti u kineskoj kuhinji. Navodno su japanski vojnici nakon izgubljenog rata s Kinom donijeli ovo jelo. Japanske gioze su inspirirane kineskim knedlama zvanim jiaozi, ali su prilagođene japanskom ukusu. Tajna njihova okusa leži u savršenoj ravnoteži tijesta, mesa, povrća i začina.

gyoze

Sastojci

(za oko 100 gioza)

Smjesa za punjenje
  • 700g mljevenog mesa (svinjetina ili miješano)
  • 1 kineski kupus
  • 6 stabljika mladog luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 3 žlice nastruganog đumbira
  • 3 žlice soja umaka
  • 3 žlice ulja sezama (može bućino ulje)
  • 3 žlice sake (opcionalno)
  • 2 žličice soli
  • papar
Tijesto
  • 1kg brašna
  • 500 ml vruće vode
  • 2 male žličice soli

gyoze

Mladi luk i češnjak sitno nasjeckati pa dodati u smjesu mesa. Kineski kupus i đumbir naribati. Dodati začine: soja umak, sol, papar, sake, malo sezamovog ulja. Umjesto sezamovog ulja odlično će poslužiti bućino ulje. Kao dobar začin će poslužiti i žlica senfa, ali to je opcionalno. Sve dobro promiješati da se sastojci prožmu.

gyoze

Prosijte brašno, a u vruću vodu dodajte sol i dobro pomiješajte kako bi se sol otopila. Lagano dodavati vodu u brašno i neprestano miješajte vilicom. Kada dodate svu vodu, prebacite smjesu na radnu površinu i rukama zamijesite čvrsto tijesto. Mijesite ga 10 minuta kako bi postalo elastično. Omotajte tijesto plastičnom folijom i ostavite ga na sobnoj temperaturi pola sata. Kada se tijesto odmori podijelite ga na 6 jednakih kuglica. Uzmite jednu kuglicu, a ostale čuvajte pod vlažnom kuhinjskom krpom kako se ne bi sušile. Kuglicu koju ste uzeli lagano stanjite valjkom za tijesto. Tijesto gioza treba izraditi vrlo tanko, što tanje moguće, jer je tako najukusnijie.

gyoze

Tanki list tijesta posipajte s malo brašna pa okruglom modlom izrezujte tjesteninu promjera 8 – 10 cm. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve pripremljeno tijesto.

gyoze

Uzmite po jedan pripremljeni komad tjestenine pa na sredinu stavite žličicu nadjeva. S vrlo malo vode namočite rub tjestenine pa je preklopite i na sredini lagano pritisnite. 

gyoze

Krenite od sredine prstima lagano preklapati tjesteninu kako bi dobili izgled nabora. Na rubovima čvrsto pritisnite tjesteninu kako bi se zalijepila.

gyoze

Većinu gioza ćete vjerojatno zalediti jer je ovo stvarno veća količina. Prilikom zaleđivanja trebate paziti da se gioze ne dodiruju. Dio koji ćete odmah koristiti pripremate na sljedeći način.

gyoze

U dubljoj širokoj tavi s zagrijte 2 žlice ulja. Najbolje je koristiti teflonsku tavu s neprijanjajućim dnom. Na dobro zagrijano ulje posložite gioze tako da ravna strana bude na ulju te pržite. Kada postanu zlatne, dodajte 50 – 100 ml ( ovisi o veličini tave) vode i odmah poklopite. Kuhajte 3 minute, otklopite i pustite da sva voda ispari. Dodajte malo ulja i kratko još pržite.

 

Poslužite ih odmah tako da je hrskava strana okrenuta prema gore. Gioza se jede uz umak od soje i rižinog octa u istom omjeru. Možete dodati i slatko kiseli umak s čilijem po ukusu ili malo srirache (ljuti umak od čilija).

Piše: Sunčica Pećnjak